Naslovnica Magazin O svobodi govora in digitalni sedanjosti

O svobodi govora in digitalni sedanjosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Pisarna Evropske komisije v Sloveniji za jutri pripravlja spletni dogodek z naslovom ‘Digitalne platforme in svoboda govora: med trgom in regulacijo’. Sodelovali bodo slovenski strokovnjaki s področij prava, komunikologije in sociologije, dogodek pa bo v živo predvajan prek družbenega omrežja Facebook.
Gre za strokovni posvet, ki ga bo marsikdo spremljal z velikim zanimanjem (foto: FB Predstavništvo Komisije EU)

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je za jutri organiziralo spletni posvet ‘Digitalne platforme in svoboda govora: med trgom in regulacijo’. Na dogodku, ki se bo na FB profilu Predstavništva Komisije EU pričel ob 20. uri, bo rdeča nit ta, da tako trgi informacij, s katerim upravljajo korporacije, kot tudi pravne ureditve držav niso kar avtomatsko imune na fašistične, diktatorske in ostale nedemokratične tendence.

Debato bo moderirala novinarka Monika Weiss, sodelovali pa bodo dr. Nataša Pirc Musar, odvetnica (bivša Varuhinja človekovih pravic in tudi voditeljica na POP TV), dr. Tanja Oblak Črnič (komunikologinja, profesorica na FDV UL), Filip Dobranić (programer, sociolog kulture in filozof, Danes je nov dan) in Nataša Goršek Mencin (v.d. vodje predstavništva Evropske komisije v Sloveniji).

»Družbena omrežja navidez delujejo kot javni trg, kjer ljudje razpravljajo o aktualnih vprašanjih, dejansko pa so bolj podobna zasebnim trgovskim centrom, kjer lastniki oblikujejo in izvajajo pravila, na katera potrošniki pristanejo z vstopom. Meja svobode govora ne izrisuje več pravni red, ampak digitalni velikani – nadnacionalne korporacije, ki lebdijo nad zakonodajnimi prostori držav,« so še pojasnili organizatorji dogodka.

Zato bodo udeleženci poskusili odgovoriti na vprašanja, kako danes najti ravnotežje med svobodo govora in sovražnim govorom, kako uskladiti pravno-politične s tržnimi odločitvami in kakšna naj bo vloga civilne družbe, kakšna naj bo vloga držav in kakšna naj bo vloga EU. Spletnemu pogovoru bo sledil koncert Marka Lüka – Deconstructorja (industrijski tehno), vizualno podlago pa bo dodala grafična oblikovalka in vizualna umetnica Liara T’Soni.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.