Naslovnica Gospodarstvo O dosežkih Ministrstva za finance v tem mandatu

O dosežkih Ministrstva za finance v tem mandatu

Avtor: Spletno Uredništvo

Dan potem, ko je nova ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo, dr. Angelika Mlinar, tudi uradno prevzela posle, so z Ministrstva za finance objavili malce nenavadno sporočilo za javnost. Po zapisanem bi lahko ugibali, ali se kmalu obetajo kadrovske spremembe v vrhu finačnega ministrstva.

 O dosežkih Ministrstva za finance v tem mandatuPranje denarja je ključno za teroriste, organizirane kriminalnih združbe in večje davčne prestopnike (foto: needpix.com)

 

Po ekspresni dodelitvi slovenskega državljanstva in podobno hitrem imenovanju v Državnem zboru Republike Slovenije je novoizvoljena ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo, dr. Angelika Mlinar, že uradno prevzela posle oziroma vodenje Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK). Danes pa so z Ministrstva za finance (MF) objavili malce nenavadno sporočilo za javnost, po katerem bi lahko sklepali, da se tudi tam obetajo kadrovske spremembe v vrhu.

Sporočilo se namreč imenuje ‘Dosežki Ministrstva za finance v tem mandatu’ in je neobičajno iz dveh vzrokov. Prvi  vzrok je ta, da je sporočilo zelo kratko, kot da dosežkov ne bi bilo ravno veliko, drugi vzrok pa je ta, da so takšna sporočila običajna ob koncu nekega obdobja»Ministrstvo za finance je v zadnjih 15 mesecih in pol pripravilo 31 pomembnih zakonskih predlogov, en rebalans proračuna in dva proračuna, ki so bili sprejeti v Državnem zboru,« so sešteli na finančnem ministrstvu. 

Poleg tega na MF pravijo, da glede izbrisanih bančnih vlagateljev z zakonom izpolnjujejo sodbo ustavnega sodišča, da glede davčne reforme po popolni razbremenitvi regresa in razbremenitvi stroškov dela nadaljujejo z bojem proti sivi ekonomiji, davčnim utajam in socialnim goljufijam, da sta proračuna za leti 2020 in 2021 že skladna z domačim fiskalnim pravilom in izkazujeta presežek ter da zaključujejo pripravo zakonov o poroštvu države pri najemanju stanovanjskih kreditov in demografskem skladu.

Po drugi strani pa niso zapisali, da so morali pravkar v Državnem zboru na hitro sprejeti novelo zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, saj je v začetku leta Slovenija prejela opomin Evropske komisije, ker slovenske zakonodaje doslej še ni v celoti uskladila s predzadnjo direktivo EU s tega področja. Ali torej sedanja zasedba MF dobro opravlja svoje delo, ali ga ne?

Gre pri zadnjem ‘mikro’ sporočilu za javnost zgolj za naključja, ker je treba od koncu leta pač nekaj objavit na spletu ministrstva, ali se komu od vodilnih res izteka mandat?  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.