Naslovnica Slovenija Novosti na meji po vstopu Hrvaške v schengensko območje

Novosti na meji po vstopu Hrvaške v schengensko območje

Avtor: Spletno Uredništvo
Za Slovenijo najpomembnejša novoletna novica se zgodila na naši južni meji in sicer je Hrvaška vstopila v schengensko območje. S tem se je pri sosedih začela tudi uvedba skupne evropske valute – evra, na mejnih prehodih pa so se stvari za potnike in prevoznike precej poenostavile.
Novosti na meji po vstopu Hrvaške v schengensko območje

Prizor s svečanosti na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje-Bregana (foto: GPU/Policija/gov.si)

S prihodom novega leta so na mejnih prehodih s Hrvaško predstavniki slovenskih državnih obmejnih organov oblasti čestitali sosedom za sprejem v schengensko območje. Najbolj slovesno je bilo na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje -Bregana, kjer so si v roke stisnili tudi najvišji predstavniki ministrstev za notranje zadeve obeh držav ter z dvigom zapornice in prižigom zelene luči simbolično oznanili dokončni vstop Hrvaške v EU.

Od danes je tako odpravljen nadzor na notranjih kopenskih in pomorskih mejah Hrvaške, 26. marca pa bo sledila še odprava nadzora na notranjih zračnih mejah. Sedaj je z veljavnim dokumentom možno prehajanje slovensko-hrvaške meje na vseh mestih. S tem se bo odslej olajšalo dnevno migriranje delavcev, sosednja območja z obeh strani meje bodo lažje izvajala skupne čezmejne projekte, večje bo gospodarsko sodelovanje in poleti nekaj manj gneče na meji.

Slovenski policisti so se danes umaknili z objektov na mejnih prehodih in bodo sedaj večinoma prerazporejeni v mobilne policijske enote. Slednje bodo delovale na pomembnejših cestnih povezavah, železniških postajah in avtobusnih peronih, po potrebi pa tudi drugje. Policija je poudarila, da še naprej ostaja prisotna na obmejnem območju, prav tako se bo nadaljevalo skupno  slovensko-hrvaško patruljiranje meje.

»Tudi objekti na meji, potrebni za izvajanje vseh predvidenih ukrepov, bodo ostali v upravljanju Policije. Ostali objekti pa se bodo ponudili v uporabo drugim uporabnikom ali se bodo odstranili. Slovenska policija sicer vseskozi spremlja in analizira razmere na meji s Hrvaško, pa tudi širše na območju Zahodnega Balkana, ki neposredno vpliva na razmere na naši meji,« so med drugim še pojasnili s Policije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.