Naslovnica Gospodarstvo Slovenske finančne politike v luči mednarodnih kriz

Slovenske finančne politike v luči mednarodnih kriz

Avtor: Spletno Uredništvo
Vrhova Ministrstva za finance in njegovega Direktorata za zakladništvo sta se na Dunaju udeležila ‘Foruma srednje in vzhodne Evrope’, ki je bil na sporedu v sklopu 28. konference ‘Euromoney’. Glavne teme foruma so bile reakcije finančnih trgov na pandemijo Covida-19, na vojno v Ukrajini in na energetsko krizo.
Slovenske finančne politike v luči mednarodnih kriz

Prizor z okrogle mize v sklopu konference na Dunaju (foto: Ministrstvo za finance)

Dunaj v teh dneh gosti 28. konferenco ‘Euromoney’, ki je posvečena področju financ. V sklopu tega mednarodnega zasedanja je bil na sporedu tudi ‘Forum srednje in vzhodne Evrope’, katerega sta se udeležila vrhova Ministrstva za finance in njegovega Direktorata za zakladništvo. Osrednja tema dogodka so bile so bile krize (pandemija koronavirusa, spopadi v Ukrajini in energetska krize) ter odgovori finančnih struktur nanje.

Slovenski finančni minister Klemen Boštjančič je bil med uvodnimi govorci foruma, kjer je prisotnim v prestolnici Avstrije  pojasnil odzive naše države na vse aktualne mednarodne ekonomske izzive. Dejal je, da je Slovenija delovala v dveh smereh – najprej je namenila izdatno pomoč gospodinjstvom in gospodarstvu, nato pa je na ravni Evropske unije (EU) aktivno sodelovala na področju regulacije cen energentov.

Tista država, ki bo znala dobro izkoristiti te krizne razmere, pa bi po njegovem mnenju lahko še pospešila svoj zeleni prehod. Tako naj bi se, kljub domnevno previsokemu javnofinančnem primanjkljaju (zaradi pomoči gospodinjstvom in gospodarstvu), v Sloveniji v letošnjem letu gospodarska rast povečala v večji meri kot v primerljivih državah. Direktor Direktorata za zakladništvo Marjan Divjak pa je sodeloval na posebni Okrogli mizi upravljavcev dolga držav.

»Poudaril je, da Slovenija, tudi v luči nedavne zelo uspešne izdaje trajnostne obveznice, uživa visoko zaupanje investitorjev v državne obveznice in zaupanje rejtinških agencij. Prednostna naloga Direktorata za zakladništvo bo nadaljnja zagotovitev financiranja za izvrševanje državnega proračuna ter ohranitev trdnega položaja Slovenije na kapitalskih trgih,« so besede direktorja posredovali v izjavi za javnost.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.