Naslovnica Kronika Nove skrbi zaradi Poročila o kibernetski varnosti za leto 2023

Nove skrbi zaradi Poročila o kibernetski varnosti za leto 2023

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je bilo objavljeno ‘Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2023’, ki ga pripravlja Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. No dokument vsebuje tudi podatke slovenske policije in Informacijskega pooblaščenca. Podatki kažejo, da se se varnost spleta slabša, saj je bilo lani obravnavanih incidentov več kot v letu 2022.
Nove skrbi zaradi Poročila o kibernetski varnosti za leto 2023

Statistične številke o lanskih oškodovanjih so kar šokantne (foto: SI-CERT)

V ‘Poročilu o kibernetski varnosti za leto 2023′ piše, da je bilo lani skupno zabeleženih 4.280 incidentov, kar v povprečju pomeni skoraj 12 primerov na dan. Hkrati številke kažejo na 4 % porast glede na leto pred tem (2022). Lani so najvišja oškodovanja povzročile kripto investicijske prevare, največji porast primerov pa so zaznali glede smishing napadov (lažna SMS-sporočila, ki so namenjena kraji finančnih podatkov posameznika ali podjetja).

»Dolgo časa je veljalo, da moramo spletni uporabniki biti pozorni zgolj na elektronska sporočila, ki od nas terjajo vpis gesel. Vendar so v odzivnem centru SI-CERT lansko leto  zabeležili velik skok v številu napadov prek SMS-sporočil in aplikacij za hipno sporočanje. Obravnavali so kar 216 primerov tovrstnih smishing prevar, kar predstavlja skoraj 5-kratno povečanje v primerjavi z letom 2022,« so pojasnili s SI-CERT.

Spletni kriminalci prek tovrstnih trikov poskušajo priti predvsem do številk kreditnih kartic in do avtentikacijskih podatkov za dostop do spletne ali mobilne banke. Po podatkih, ki jih je za lansko leto zbral Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost, je slovenska Policija zabeležila kar za 3,5 milijona evrov protipravno odtujenih sredstev zaradi phishing in smishing zlorab v elektronskem bančništvu.

S SI-CERT so dodali so še informacijo o slovenskih podjetjih. Pravne osebe so bile lani največkrat napadene prek t.i. ‘direktorske prevare’ in prek vrivanja v poslovno komunikacijo oz. ‘BEC prevare’. V letu 2023 so pristojne službe skupno obravnavale 73 primerov direktorske prevare, kjer je povprečno oškodovanje znašalo kar precej visokih 42.000 evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.