Naslovnica Gospodarstvo Nove finančne injekcije za kmete in podjetja

Nove finančne injekcije za kmete in podjetja

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnji dneh je bil objavljen razpis za likvidnostna posojila za slovenska podjetja, ki je vreden kar 10 milijonov evrov, objavljen je bil javni razpis za promocijo čebelarstva v višini 17.500 evrov, prihajajo pa tudi prve odločbe za finančno pomoč kmetov zaradi lanske suše v skupni višini preko 22 milijonov evrov.
Nove finančne injekcije za kmete in podjetja

Lanska suša je močno prizadela slovensko kmetijstvo (foto: pxhere.com)

Z Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so oznanili, da je konec tedna na pošto odpremila prvi sveženj odločb za finančno pomoč tistim, ki so utrpeli škodo v primarni kmetijski proizvodnji zaradi suše v lanskem letu leta 2022. Pojasnili so, da je bilo od kar 22.933 vlog v tem prvem svežnju zajetih 14.811 odločb, ki so bile vse rešene pozitivno za oškodovance. Skupno bo tako ta teden izplačano kar 22.580.915,48 evra.

Za preostale odločbe pa so že sedaj napovedali, da bodo delno pozitivne in delno tudi negativne, izdane naj bi bile do koca meseca, skupnega zneska izplačil pa še ni moč predvideti. Objavljen pa je bil tudi ‘Javni razpis za podintervencijo Promocija čebelarstva v programskem letu 2023’, ki ima za cilj promocija čebelarstva in ozaveščanje o pomenu čebel, čebeljih pridelkov, ohranjanja narave in biotske pestrosti.

Skupna višina nepovratnih sredstev pri tem razpisu bo znašala največ 17.573,40 evra. Slovenski podjetniški sklad (SPS) pa je preko javnega razpisa ‘Krizno likvidnostni kredit P7E 2023’ razpisal precej večji znesek in sicer okroglih 10 milijonov evrov. Ta posojila bodo namenjena podjetjem, ki so utrpela gospodarsko škodo zaradi obvladovanja kriznih razmer na področju oskrbe z energijo.»SPS bo ponujal posojila v višini od 15.000 do 100.000 evrov.

Za ta bodo lahko zaprosila mikro, mala in srednje velika podjetja z najmanj 1 zaposlenim, ki so bila ustanovljena pred 1. januarjem 2022 in imajo bonitetno oceno vsaj SB8. Pridobljena sredstva bodo podjetja lahko porabila za financiranje stroškov, kot so: nakup nove opreme, nakup patentiranih pravic, licenc, stroški materiala in trgovskega blaga, stroški storitev ter drugih operativnih stroškov. Kredit lahko krije do 100 % vrednosti upravičenih stroškov projekta,« so še pojasnili s SPS.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.