Naslovnica Kronika Neprekinjena serija nesreč v slovenskih gorah

Neprekinjena serija nesreč v slovenskih gorah

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnjem tednu so posadke policijskega helikopterja z dežurno ekipo za reševanje v gorah opravile 10 reševanj in rešile 14 planincev, enemu pa ni bilo pomoči. Vročinski val je pravkar še nekoliko dvignil stopnjo tveganja, zato Policija ponovno poziva, naj v gore odhajajo le tisti, ki so primerno pripravljeni, opremljeni in informirani.
Neprekinjena serija nesreč v slovenskih gorah

Angeli varuhi slovenskih planincev si zaslužijo posebno foto-omembo (foto: policija.si)

Zaradi vse večjega števila reševalnih akcij v gorah je morala danes Policija spet objaviti opozorilo o nevarnostih obiskovanja gorskega sveta. V minulem tednu je bil namreč edini dan, ki je minil brez reševanj, deževni ponedeljek. Nato se je v torek pričela dolga serija nesreč, po katerih so v 10 akcijah rešili 14 ljudi, enemu pa niso več mogli pomagati. Najprej se je med Golico in Klekom pohodnik pri zdrsu tako poškodoval, da so morali ponj s helikopterjem.

»V sredo se je pri plezanju na območju Begunjščice zaradi odloma skale pri plezanju poškodoval alpinist. Helikopter je rešil tudi nepoškodovanega soplezalca. V četrtek, 6. julija, je helikopterska ekipa v slabi vidljivosti opravila dve zahtevni reševanji na Mangartu in Prisojniku. Na Mangartu sta v snežnih razmerah obtičala neustrezno opremljena Poljaka, na Prisojniku pa izgubljena in obnemogla skupina državljanov Češke.

V petek je pri izviru Soče pohodnik pri hoji zdrsnil s poti in padel v globel,« našteva policijsko poročilo. Za konec tedna pa je bilo še bolj intenzivno, saj se je v dveh dneh zvrstilo še 5 nesreč. V soboto je med pohodništvom v bohinjskih gorah zaradi zdravstvenih težav nenadoma umrl planinec, nad Smokuško planino je v pohodnico priletela skala in jo hudo poškodovala, na Vrtači pa so s helikopterjem reševali obnemoglega pohodnika.

Včeraj pa so po uspešnem oživljanju z območja Martuljških slapov v bolnišnico hitro prepeljali državljana Belgije, medtem ko so pri Črnem jezeru člani helikopterske reševalne ekipe morali pomagati še drugemu tujcu, saj si je slednji pri sestopu poškodoval nogo in ni mogel sam naprej.

Vse našteto nazorno kaže, kako zelo zahtevne so slovenske gore in kako se lahko vsakdo hitro znajde v resnih težavah. Zato Policija ponovno poziva, naj v gorski svet odhajajo le tisti, ki so primerno dobro pripravljeni, opremljeni in informirani.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.