Naslovnica Slovenija Nova Visoka strokovna šola za oblikovanja materialov Sežana

Nova Visoka strokovna šola za oblikovanja materialov Sežana

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovensko šolstvo je pravkar postalo bogatejše za nov visokošolski zavod. Gre za Visoko strokovno šolo za oblikovanje materialov Sežana, ali s kratico VSOM, ki bo svoje prve študente vpisala prihodnje leto.
Nova Visoka strokovna šola za oblikovanja materialov Sežana

Sežanska naveza Šolski center-Inkubator d. o. o. že vrsto let deluje odlično (foto: FB Inkubator/Martina Birsa)

Ustanovitelj nove visoke šole je Inkubator d.o.o. Sežana, ki je doslej zagotavljal prostorske pogoje in opremo za Višjo strokovno šolo pri Šolskem centru Srečka Kosovela v Sežana. Pred dnevi pa je Svet nacionalne Agencije RS za kakovost v visokem šolstvu odobril akreditacijo samostojnemu visokošolskemu zavodu ‘Visoka strokovna šola za oblikovanje materialov Sežana’, oz. s kratico VSOM.

»Za vložitev vloge za akreditacijo smo oblikovali in pridobili preko 100 dokumentov, s katerimi smo Agenciji dokazali, da imamo jasno oblikovano strukturo, vizijo in razvojne načrte šole, da posedujemo ustrezne in opremljene prostore, imamo izdelan kakovosten program in predavateljsko ekipo, široko podporo lokalne, nacionalne in mednarodne javnosti ter zagotovljena mesta za izvedbo strokovne prakse,« so sporočili s sežanskega Inkubatorja.

Prvi študijski program nove šole bo ‘Oblikovanje materialov’, kjer bodo študenti pridobivali splošna inženirska in oblikovalska znanja, veščine s področju oblikovanja materialov ter se učili 3D oblikovanja in oblikovanja nakita. Ustanovitev VSOM so že med pripravami podprle občine s področja Krasa in Brkinov, več strokovnih inštitucij iz Slovenije in iz tujine ter gospodarske družbe in posamezniki, ki izhajajo s širšega področja kreativnih industrij.

Za ustanovitvijo VSOM stoji visoko usposobljena pripravljalna skupina, ki jo je vodila nekdanja ministrica in prva rektorica Univerze na Primorskem dr. Lucija Čok, Dorijan Maršič (direktor Inkubatorja d.o.o. Sežana), Jelena Uršič in Jasna Klančišar (ravnateljici Višje strokovne šole Sežana), Tomaž Vadjunec (strokovni sodelavec) ter Anton Marn (v. d. dekana VSOM).

Prvo skupino študentov oktobra naj bi VSOM sprejela oktobra 2025, po uvodnem programu ‘Oblikovanje materialov’, pa naj bi se v na naslednjih letih posvetili tudi drugim sodobnim študijskim programom.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.