Naslovnica Gospodarstvo Nova ladijska linija, obisk štirih križark in poslovna promocija na Dunaju

Nova ladijska linija, obisk štirih križark in poslovna promocija na Dunaju

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Luke Koper so v prvih dni oktobra objavili tri poslovne novice zapored. Prva govori o novi južnokorejski ladijski liniji za Koper, druga o množičnem obisku turističnih križark, tretja pa o okrogli mizi na temo logistike in transporta, ki je potekala na sedežu Avstrijske gospodarske zbornice na Dunaju.
Nova ladijska linija, obisk štirih križark in poslovna promocija na Dunaju

Najbolj spektakularen prizor zadnji dni v Luki Koper (foto: luka-koper.si)

Z Luke Koper d. o. o. so sporočili, da je južnokorejski ladjar HMM septembra ponovno vzpostavil kontejnerski servis do Luke Koper. Sicer je povezava s Slovenijo mogoča z obstoječim ‘feeder’ servisom preko grškega Pireja, od koder HMM omogoča povezavo na nov servis, ki povezuje azijska in indijska pristanišča s sredozemskimi lukami. Družba HMM je med 2010 in 2012 posredno že povezovala Koper s kitajskimi in južnokorejskimi pristanišči.

Prejšnji teden so v Koper priplule 4 potniške ladje ladjarja Azamara Cruises naenkrat in pripeljale več kot 3.000 potnikov ter članov posadke. Koprsko pristanišča je tako že drugič gostilo edinstveno srečanje štirih večjih potniških ladij Azamara Journey, Azamara Quest, Azamara Onward in Azamara Pursuit. Ob tej priložnosti so v Kopru pripravili posebno izvedbo kulinaričnega festvivala ‘Altroke Istra Gourmet Festival’.

Tretja novica pa je prišla z Dunaja. »Predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan se je skupaj z ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom udeležila okrogle mize na temo logistike in transporta, ki je potekala na sedežu Avstrijske gospodarske zbornice na Dunaju. Na njej so sodelovali številni vodilni predstavniki avstrijskih logističnih podjetij,« so o pomembnem sestanku pojasnili z Luke Koper.

Dodali so še, da je Luka Koper že vrsto let za najpomembnejše uvozno-izvozno pristanišče za Avstrijo. Več kot 30 % vsega pretovora v tovornem delu koprskega pristanišča (približno 7 milijonov ton blaga) potuje iz Avstrije ali vanjo, razmerje med cesto in železnico za avstrijski trg pa je izrazito v korist železnice in znaša okrog 80 %. Zato je bilo na sestanku govora tudi o zmogljivosti slovenskega železniškega omrežja in novih investicijah Luke Koper.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.