Naslovnica Kronika Inšpektorji so dobro preverili mariborsko Surovino

Inšpektorji so dobro preverili mariborsko Surovino

Avtor: Spletno Uredništvo
Zaradi treh septembrskih požarov v mariborski Surovini je Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo opravil več izrednih inšpekcijskih nadzorov ter tudi preveril evidenco izdanih soglasij za čezmejni prevoz odpadkov. Ugotovili so, da trdni gorljivi odpadki niso bili skladiščeni skladno s predpisi, oziroma da kupi odpadkov niso bili predpisanih dimenzij.
Inšpektorji so dobro preverili mariborsko Surovino

Prizor po enem od septembrskih požarov v mariborski Surovini (foto: FB Surovina)

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo je zaradi treh zaporednih požarov, do katerih je prišlo v mesecu septembru, v mariborski družbi Surovina opravil več izrednih pregledov. Inšpektorji med nadzori niso našli hujših nepravilnosti, le da trdnih gorljivih odpadkov tam niso skladiščili skladno z veljavno Uredbo o skladiščenju trdnih gorljivih odpadkov na prostem.

Zato so družbi Surovina že izdali inšpekcijsko odločbo, da mora do 30. novembra zagotoviti takšno skladiščenje trdnih gorljivih odpadkov na prostem, ki zagotavlja predpisano dostopnost, višino kupov in pregrade z ustreznimi označbami. Poleg tega so po uradni dolžnosti uvedli tudi postopek o prekršku zoper pravno osebo Surovina d. o. o. ter proti odgovorni osebi te pravne osebe.

Med nadzori so se inšpektorji posvetili tudi preverjanju evidenc izdanih soglasij za čezmejni prevoz odpadkov. Podjetje Surovina je lani izpolnilo 17 vlog za pridobitev soglasij za čezmejni prevoz odpadkov, od tega je bilo na koncu izdanih 13 soglasij. Letos je Surovina do 3. oktobra vložila 11 vlog za pošiljanje odpadkov preko meja iz Republike Slovenije. »Od tega je morala dopolniti kar 8 vlog (dopolnjevanje vlog bistveno podaljša postopke).

Ko so bile vloge popolne, jih je organ RS poslal organom tranzitnih držav in ciljne države najpozneje v enem tednu. V 5 primerih je bilo že izdano soglasje. Vloge za soglasje ne obravnava le Republika Slovenija (RS), pač pa tudi vse države skozi katere bodo odpadki potovali in država v katero so odpadki namenjeni,« so ob tem pojasnili z Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in energijo, ki pa glede čezmejnega pošiljanja odpadkov očitno niso našli nobenih nepravilnosti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.