Naslovnica Magazin Nova digitalna platforma Europe Readr

Nova digitalna platforma Europe Readr

Avtor: Spletno Uredništvo
Z začetkom predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije je zaživela tudi digitalna platforma Europe Readr, ki predstavlja osrednji kulturno-promocijski projekt slovenskega predsedovanja. Slavnostna otvoritev platforme v Sloveniji bo v sredo, 7. julija ob 18. uri in sicer v Izoli.
Nova digitalna platforma Europe Readr

Izolska punta s parkom in svetilnikom na levi strani (foto: SJ)

Kot so pojasnili z Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) in s Stalnega predstavništva Slovenije v EU, je nova digitalna platforma ‘Europe Readr’ temeljni kulturno-promocijski projekt predsedovanjae Slovenije Svetu EU. Gre za novo spletno knjižnico, ki bo prek brezplačno dostopnih knjig obiskovalcem predstavila aktualna družbena vprašanja in ljudi spodbujala k aktivnemu razmišljanju o tem, kako ustvariti boljšo prihodnost.

»S številnimi spremljevalnimi dogodki po svetu – od Pariza do Helsinkov, od Washingtona do Bangkoka – bodo v sklopu projekta vzpostavljeni javni prostori za branje in izmenjavo idej. Slavnostna otvoritev platforme v Sloveniji bo 7. julija v izolskem parku pri svetilniku. Osrednja tema izbora 27 knjig, ki bodo med 1. julijem in 31. decembrom 2021 brezplačno dosegljive na spletnem mestu europereadr.eu, je ‘Prihodnost bivanja’,« so sporočili z MZZ.

V novi spletni knjižnici vsako državo članico EU predstavlja po eno knjižno delo, glede knjižnega žanra pa so ni bilo omejitev. Zastopana so zelo različna dela , kot so romani, kratke zgodbe, poezija, eseji, stripi ter celo neme in redkobesedne knjige. Vseeno pa bo posebna pozornost namenjena mlajšim bralcem, njihovim staršem, vzgojiteljem in učiteljem. Platforma bo vzpodbujala tudi trajnostni razvoj in družbeno vključenost.

Slavnostna otvoritev platforme v Sloveniji bo v sredo, 7. julija v Izoli, natančneje v parku pri svetilniku. Dogodek se bo pričel ob 18. uri in sicer s s slavnostnim odprtjem umetniške inštalacije ‘Moja bralna soba’. Ta umetniška struktura, ki so jo pripravili študenti prostorskih, umetniških in tehničnih študijev Univerze v Ljubljani, je nastala po navdihu prepoznavnega koncepta Knjižnice pod krošnjami.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.