Naslovnica Slovenija Nov sestanek glede migrantov in številke zadnjega tedna

Nov sestanek glede migrantov in številke zadnjega tedna

Avtor: Spletno Uredništvo
Na Ministrstvu za notranje zadeve je bil na vrsti drugi sestanek vrha ministrstva z župani občin na južni meji Republike Slovenije. Srečanje je bilo posvečeno nezakonitim migracijam, delu policije pri preprečevanju le-teh, zagotavljanju temeljnih človekovih pravic in varnosti za lokalno prebivalstvo. Trenutno je največ migrantov iz Burundija, z ogromnim naskokom pa je najbolj oblegano področje Policijske uprave Koper.
Nov sestanek glede migrantov in številke zadnjega tedna

Prizor z drugega sestanka o ilegalnih migracijah na MNZ (foto: Ministrstvo za notranje zadeve)

Dolgo obdobje lepega vremena je od konca poletja botrovalo k opaznemu povečanju števila ilegalnih prehodov južne slovenske meje. Uradne številke Policije za zadnjih sedem dni kažejo, da so pri nezakonitem vstopu na slovenska tla našteli natanko 1269 oseb, kar pomeni, da dnevno povprečje zadnjega tedna znaša 181 ljudi. Vendar pa je slovensko mejo najbrž prečkalo še več ljudi, ki pa jih Policija ni zaznala.

Po poročanju lokalne izpostave italijanske državne televizije RAI iz Trsta se namreč vsako jutro na tržaški železniški postaji pojavi okrog novih 50 beguncev, ki vsi po vrsti prihajajo s slovenskega ozemlja. Tudi uradne številke slovenske Policije potrjujejo, da je prometa na področju PU Koper. Tam zadnje čase prav vsak dan naštejejo več migrantov, kot pa vse ostale slovenske policijske uprave skupaj!

Na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) je bil zaradi vse večjega števila migracij na vrsti drugi sestanek vrha ministrstva z župani občin, ki se nahajajo na južni meji Republike Slovenije. Srečanje je bilo posvečeno policijskim aktivnostim pri preprečevanju le-teh in zagotavljanju varnosti za prebivalstvo. Sicer se varnostna slika zaradi odstranitve žičnatih ograj ni poslabšala, Slovenija tudi ni ciljna država migrantov.

Številke zadnjega tedna govorijo kažejo, da je bilo največ ilegalnih migrantov državljanov Burundija, Afganistana, Indije in Iraka, med njimi pa je bila 7. novembra omenjena tudi skupina kar 27-ih Rusov. Za opazen del teh migracijskih problemov je tokrat kriva Srbija, ki še ni v EU in zato za mnoge države, kot so Burundi, Tunizija, Kongo, Kuba, Rusija in Kitajska doslej ni zahtevala nobene vize (skupno je teh držav kar 135).

Slovenska Policija pa je na sestanku pozvala občine, naj ji do zakonskega roka 15. novembra pošljejo zahtevke z računi in listinsko dokumentacijo za povrnitve dela stroškov, ki so jih občine imele zaradi povečanega nadzora državne meje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.