Naslovnica Šport Nogometne sankcije proti Rusom se bodo razširile na druge športe

Nogometne sankcije proti Rusom se bodo razširile na druge športe

Avtor: Spletno Uredništvo
Izvršni odbor Evropske nogometne zveze UEFA je danes zaradi vojne v Ukrajini na izredni seji spremenil lokacijo letošnjega finala Lige prvakov in sprejel še nekaj pomembnih odločitev. Odločitev krovne evropske nogometne organizacije najbrž pomeni, da bodo kmalu sledile druge panožne zveze. Zaradi mednarodnih sankcij pa se tudi sicer za ruski šport obetajo številne nove težave.
Nogometne sankcije proti Rusom se bodo razširile na druge športe

Tudi sveži svetovni klubski prvak Chelsea ima rusko družbo Gazprom visoko na seznamu pokroviteljev (foto: FB UEFA)

Izvršni odbor Evropske nogometne zveze UEFA je danes opravil izredno zasedanje, na kateremu je bilo odločeno, da se finale moške Lige prvakov UEFA 2021/22 prestavi iz ruskega Saint Petersburga na francoski Stade de France v Saint-Denisu. Finale dveh najboljših evropskih nogometnih ekip tekoče tekmovalne sezone je sicer predviden za soboto 28. maja, s pričetkom ob 21. uri.

Izvršni odbor UEFA je na današnji seji sklenil tudi, da bodo morali odslej vsi ruski klubi, vsi ukrajinski klubi ter vse reprezentančne selekcije obeh držav, morali do nadaljnjega svoje domače tekme igrati na nevtralnih prizoriščih. To so tudi posebej zahtevale nogometne zveze Poljske, ki se bo v dodatnih kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo v Katarju z Rusijo pomerila 24. marca, ter Švedska in Češka, ki se bi lahko v primeru poraza Poljske srečale z Rusi.

Takšna odločitev Evropske nogometne zveze bo najbrž dala vzgled ostalim panožnim zvezam. Ruske košarkarske, odbojkarske, rokometne in ostale klube v kolektivnih športnih panogah najbrž kmalu čaka podobna usoda, poleg tega pa utegne tudi Mednarodni olimpijski sprejeti kakšno dodatno sankcijo proti sicer že kaznovani Rusiji. Mednarodne ekonomske sankcije pa utegnejo prizadeti tudi vsa športna področja, kjer je prisoten ruski kapital.

Med njimi je na primer ameriško moštvo Formule 1 z glavnim pokroviteljem iz Rusije Uralkali Haas, pa številni nogometni klubi, kjer je pokrovitelj ruske energetska družba Gazprom, kot so londonski Chelsea, nemški Schalke 04 in beograjska Crvena zvezda. Pa tudi UEFA ima med največjimi pokrovitelji Lige prvakov prav to družbo, a je veliko vprašanje, ali lahko UEFA sploh prekine sponzorsko pogodbo in ali se sploh želi odreči tem sredstvom.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.