Naslovnica Kronika Nezakonito so odložili 1700 ton odpadkov

Nezakonito so odložili 1700 ton odpadkov

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska policija je sodelovala v uspešni mednarodni akciji, v kateri so skupaj z italijanskimi kolegi in Europolom razbili kriminalno organizacijo, ki je predvsem v Sloveniji, a tudi na Hrvaškem in Madžarskem, nezakonito odlagala večje količine odpadkov v naravo.
Nezakonito so odložili 1700 ton odpadkov

Eno od odlagališč več kot 70 pošiljk italijanskih smeti v okolici Divače (foto: policija.si)

Policisti in kriminalisti PU Koper so javnosti razkrili rezultate mednarodne akcije, ki se je pričela v Italiji, kjer so jo poimenovali ‘Tower Trash’. Karabinjerji (orožniki) iz enote za varstvo okolja so v sodelovanju Europola in slovenskih policistov izpeljali zaključni del akcije, v katerem so opravili 24 hišnih preiskav pri osumljencih in v 12 podjetjih, ki naj bi v verigi nezakonitega odlaganja odpadkov delovala na različne načine.

V nezakonite posle naj bi bila vpletena tudi dva osumljena državljana Slovenije in podjetji s sedežem v Sloveniji. »Preiskava, ki je potekala med letoma 2019 in 2020, je omogočila identifikacijo in s tem zaustavitev nezakonite dejavnosti kriminalne združbe, ki je upravljala podjetja za predelavo odpadkov ter jih skladiščila v industrijske hale v Italiji, zatem pa v večjih količinah nezakonito pošiljala v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko,« so pojasnili policisti.

Kriminalni posli so potekali tako, da je združba v več industrijskih skladiščih zbirala komunalne in posebne odpadke (nerazvrščeni odpadki, gume, plastika, ostanki usnja in nevarnih embalaž) iz različnih pokrajin Italije. Nato so pripravili lažno dokumentacijo in smeti več kot 70 krat prepeljali v Slovenijo, pa tudi na Hrvaški in Madžarsko, kjer so jih nato ilegalno odložili.

Tako so večkrat odložili smeti tik za slovensko-italijansko mejo, na območju občine Divača. Čeprav v sporočilu za javnost te povezave niso podrobneje pojasnili, so zaradi teh pošiljk oz. odlagališč kazensko ovadili dve fizični osebi (državljana Italije in Slovenije) in dve pravni osebi z območja Kopra. Skupno naj bi združba nezakonito odložila okrog 1700 ton odpadkov, s čimer naj bi po izračunih Policije zaslužila več kot 400.000 evrov.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.