Naslovnica Slovenija Nevihte so vse močnejše, zato je potrebno biti zelo pozoren

Nevihte so vse močnejše, zato je potrebno biti zelo pozoren

Avtor: Spletno Uredništvo
Te dni se po Sloveniji vrstijo nevihte, ob segrevanju ozračja zaradi bližanja poletja pa bodo postale še bolj intenzivne. Agencija Republike Slovenije za okolje je zato izdala posebno obvestilo za javnost, v katerem sporoča, da je potrebno biti obveščen, preverjati podatke, spremljati vremenske grožnje in poskrbeti za varnost.
Nevihte so vse močnejše, zato je potrebno biti zelo pozoren

Pogled v nebo je zaradi muhavosti vremena pogosto precej bolj zanesljiv kot vse napovedi (foto: SJ)

Z Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO ) so spomnili, da se začenja obdobje neviht, ki so v poletnem času lahko precej močnejše. Bolj, kot se segrejejo tla, močnejše je neurje, ki sledi. Lanska vremenska katastrofa, ki je v prvih dneh avgusta prizadela večji del Slovenije, bo ostala še dolgo v spominu, saj je povzročila velikansko škodo in marsikje spravila v resno nevarnost.

Dejstvo je, da se je globalna klima že spremenila – zaradi segrevanja planeta so vse vremenske motnje v zadnjih letih postale opazno bolj intenzivne. Z ARSO pravijo, da je napovedovanje poletnih neurij zaradi različnih meteoroloških dejavnikov negotov in težaven proces. Tudi na njihovi spletni strani radarska slika jakosti padavin danes pogosto ne pokaže realne situacije, kar se pred leti ni dogajalo, oz. je bil stari padavinski radar precej bolj verodostojen.

Z ARSO pa so tokrat pripravili seznam spletnih pripomočkov, s katerimi je mogoče spremljati vreme in še posebej bližanje neurij. Tako lahko splošne vremenske napovedi najdete na njihovi spletni strani. Ob povečani verjetnosti neurij izdajo posebna vremenska opozorila (oranžne in rdeče barve). »Na povezavi ‘Vremenska opozorila’ najdete tudi informacije, v katerem časovnem intervalu pričakujemo dogodek.

Če vremensko napoved spremljate na ‘Modri strani’, se kot opozorilo na njej pojavijo rumena, oranžna ali rdeča polja v zgornjem in oziroma ali desnem vogalu. Ob opozorilu se izpiše tudi tekst. Klik na ikono opozorila vas privede do opozorilne strani na meteo.si strani. Uporabniki ‘X’ lahko sledite profilom, na katerih so objavljena izključno opozorila pred vsemi vremenskimi pojavi ob oranžni ali rdeči stopnji vremenske ogroženosti,« sporoča ARSO.

Na spletni strani vreme.si je na voljo animacija padavin prek klika na ikono ‘Padavine’, moč je nastaviti privatno opozorilo za posamezno regijo s storitvijo spletne tehnologije, ARSO pa je aktiven tudi na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in LinkedIn, kjer lahko uporabniki spremljajo dogajanje in tudi vse ostale napovedi Agencije RS za okolje, npr. za gorski svet in za slovensko morje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.