Naslovnica Slovenija Nov pravilnik prinaša boljše varovanje zdravja delavcev

Nov pravilnik prinaša boljše varovanje zdravja delavcev

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je bil v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen nov Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen. Gre za pomemben korak naprej pri zagotavljanju varnosti in zdravja zaposlenih, ki ga bodo morali spoštovati vsi delodajalci v vseh panogah.
Nov pravilnik prinaša boljše varovanje zdravja delavcev

Ta ‘sizifovski’ prizor je le simboličen, a lepo ponazarja tematiko članka (foto: pxhere.com)

Z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) so spomnili, da je 7. julija Ekonomsko-socialni svet soglasno potrdil predlog ‘Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen’, sedaj pa je bil že objavljen v Uradnem listu RS. Pojasnili so, da so bile spremembe nujne, saj se pritiski kapitala po ustvarjanju profitov nenehno večajo, zato se neprestano večajo tudi fizične obremenitve delovne sile.

To potrjujejo tudi uradni podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), po katerih so v Sloveniji kostno-mišična obolenja vzrok za kar 25 % bolniških odsotnosti, ta obolenja pa pogosto vodijo tudi v invalidnosti. Kostno-mišična obolenja pa so tudi na ravni celotne EU najpogostejša bolezen, katera izhaja neposredno iz povečevanja fizičnih naporov in obremenitev med delovnim procesom.

»Delavke in delavci se pri svojem delu trenutno soočajo z izredno težkimi in ponavljajočimi se fizičnimi obremenitvami. Na palete, ki pogosto presegajo višino delavk, se zlagajo zaboji, ki tehtajo več kot 20 kg, pogosto je dvigovanje bremen na ali nad višino ramen. Delavke so redno primorane potiskati bremena, ki presegajo njihovo lastno težo. Pogosto je tudi prenašanje in prekladanje bremen, ki presegajo razumno in sprejemljivo težo.

Stanje v dejavnosti trgovine, kjer je zaposlenih preko 100.000 delavk in delavcev, je tako alarmantno. Vse večje obremenitve in slabi delovni pogoji odvračajo mlade in brezposelne. Obstoječega kadra je posledično premalo, kar vodi v izčrpanost, bolniške odsotnosti ali celo invalidnost,« so nujnost spremembe pravilnika pojasnili z MDDSZ in opozorili, da je prehodno obdobje za uveljavitev pravilnika 12 mesecev po objavi v Uradnem listu RS.

Glede na oceno tveganja pravilnik po novem jasno določa ukrepe, ki jih morajo delodajalci izvesti za zagotavljanje varnosti in zdravja delavk, kot so na primer uporaba dvigal in podobnih pripomočkov. Posebno pozornost je namenjena varovanju zdravja žensk, nosečnic, tistih delavcev, za katere izvajalec medicine dela ugotovi zdravstvene omejitve, ter mlajših in starejših delavcev.

Na MDDSZ pa so poudarili, da je povečano izkoriščanje delovne sile posledica iskanja dodatnih profitov, izraža pa se kot vse večji pritisk na delovne ljudi, da v enakem času opravijo več dela. Če to povečanje izkoriščanja po eni strani pomeni profite za lastnike kapitala, pa po drugi prinaša iztrošenost, bolezni, poškodbe, invalidnosti ter vsesplošno poslabšanje zdravja delovnih ljudi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.