Naslovnica Kronika Nespoštovanje varnostne razdalje in še marsikaj drugega

Nespoštovanje varnostne razdalje in še marsikaj drugega

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je razgrnila rezultate akcije, v kateri so preverjali, ali vozniki spoštujejo varnostno razdaljo. V samo 8 urah so našteli 284 prekrškov glede varnostne razdalje, pa tudi 71 prekoračitev hitrosti in še celo vrsto drugih prekrškov.
Nespoštovanje varnostne razdalje in še marsikaj drugega

Sicer gre na tej fotografiji za izredni prevoz, a varnostne razdalje zagotovo niso prave (foto: FB Slovenska policija)

Če je kdo pomislil, da bo prejšnji teden minil brez akcij poostrenega nadzora prometa na slovenskih cestah, se je uštel. Policisti so namreč v četrtek preverjali, ali vozniki med vožnjo vzdržujejo ustrezno varnostno razdaljo in jih v osemurnem nadzoru našli 284, ki je niso. Med njimi je bilo 100 voznikov težkih tovornih vozil, kar ni presenetljivo, saj tovornjakarji z nevarno vožnjo tesno za drugim kamionom radi prihranijo nekaj goriva.

Sicer je med akcijo deset policistov z merilniki hitrosti (in razdalj) z avtocestnih nadvozov poleg spoštovanja varnostne razdalje ugotavljalo tudi druge morebitne prekrške. Svoja opažanja so sporočali 42 policistom, ki so nato kršitelje ustavili na primerno varnih mestih in potem izvedli ustaljene postopke. Skupno število prekrškarjev je na koncu krepko preseglo 300, saj so zaznali mnoge različne kršitve predpisov.

Tako je 71 voznikov prekoračilo največjo dovoljeno hitrost vožnje. »Najhitrejši je na dolenjskem avtocestnem omrežju vozil s hitrostjo 214 km/h. V 17 primerih so policisti ugotovili nedovoljeno prehitevanje težkih tovornih vozil. Policisti so ugotovili tudi številne druge prekrške, povezane z nedovoljeno uporabo mobilnih telefonov, neuporabo varnostnega pasu, preobremenitvami, tehnično brezhibnostjo vozil ipd.,« so sporočili s Policije.

Spomnili so še, da je v Zakonu o varnosti cestnega prometa določeno, da mora voznik spoštovati varnostno razdaljo, katera ne sme biti krajša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah. Zato močno priporočajo znano metodo štetja teh dveh sekund z besedama 21 in 22.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.