Naslovnica Svet & EU Separatisti na skrajnem severu Velike Britanije

Separatisti na skrajnem severu Velike Britanije

Avtor: Spletno Uredništvo
Britanski mediji so včeraj poročali, da Orkneyjski otoki, ki se nahajajo blizu obale Škotske, razmišljajo o tem, da bi zapustili Združeno kraljestvo in se odločili za drugo obliko državnosti. Vzrok za separatistične ideje pa ni idealistične narave – ne gre za svobodo, enakopravnost ali združevanje z matično domovino, ampak gre predvsem za denar. Škotska in britanska vlada naj namreč bi že vrsto let finančno zanemarjali to otočje.
Separatisti na skrajnem severu Velike Britanije

Že po lokalni zastavi je jasno, da so na Orkneyskih otokih blizu skandinavskim državam (foto: britishcountyflags.com)

Orkneyjski otoki, ki se nahajajo le 10 kilometrov od severne obale Škotske, so bili doslej v vsej zgodovini znani predvsem po dveh zadevah. Prva je nedvomno ta, da se tam še danes nahaja najpomembnejša baza britanske vojne mornarice Scapa Flow, ki je bila prizorišče pomembnih dogodkov ob koncu prve svetovne vojne in kasneje tudi v drugi svetovni vojni.

Druga posebnost Orkneyskega otočja pa je ta, da je bilo pod norveškim in danskim nadzorom od leta 875 do leta 1472, ko so bili otoki podarjeni Škotski kot del poročne dote Margarete Danske, ki se je poročila s tedanjim škotskim kraljem Jakobom III. Škotska je kasneje postala del Združenega kraljestva. Ta status je ohranila vse do danes, čeprav upanje na škotsko samostojnost ni nikoli usahnilo.

Včeraj pa so britanski mediji poročali, kako je vodja lokalnega Sveta Orkneyjskih otokov James Stockan izjavil, da je prebivalstvo nezadovoljno, ker škotske in britanske oblasti drugim otočjem namenijo več denarja, Orkney pa že dolgo zapostavljajo. Orkneyjskih otočje sicer tvori približno 70 otokov, od tega jih je 20 obljudenih, celotno prebivalstvo pa znaša okrog 22.000 ljudi.

Sedaj naj bi večina razmišljala o tem, da bi zapustili Združeno kraljestvo in se odločili za drugo obliko državnosti, oziroma za obliko upravljanja, ki bi lahko zagotovila več gospodarskih priložnosti. Konkretno naj bi Svet Orkneyjskih otokov ta teden pričel preučevati možnosti, da bi otočje pridobilo podoben status, kot ga imajo otoki Guernsey, Jersey in Man (ki so poluradne britanske davčne oaze).

Poleg tega pa Orkneyčani veliko omenjajo predvsem obnovitev teritorialno-jurisdikcijskih povezav z Dansko ali z Norveško, morda po vzgledu bližnjih Ferskih otokov, ki imajo mednarodno potrjeni status samoupravnega ozemlja Danske v Severnem morju. Sicer pa se zavedajo, da bo kakršnokoli osamosvajanje zelo kompleksno, brez potrditve parlamentov v Edinburgu in Londonu pa najbrž kar nemogoče.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.