Naslovnica Kronika Našli so le enega kmeta, ki je goljufal s cenejšim gorivom

Našli so le enega kmeta, ki je goljufal s cenejšim gorivom

Avtor: Spletno Uredništvo
Finančna uprava Republike Slovenije je od pričetka leta 2023 intenzivno spremljala, ali kmetje posebno gorivo za kmetijsko mehanizacijo GK uporabljajo v preostalih prevoznih sredstvih. Inšpektorji so do sredine februarja opravili 116 preverjanj in našli le enega kršitelja.
Našli so le enega kmeta, ki je goljufal s cenejšim gorivom

Kontrole diesel goriva so že vrsto let ena od rednih aktivnosti FURS (foto: pxhere.com)

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je spomnila, da je z novelo Zakona o trošarinah (ZTRo-1C) Vlada namenila dodatno pomoč panogi kmetijstva, saj je omogočila, da se lahko za uporabo v kmetijstvu uporablja posebno označeno gorivo ‘GK’. To gorivo je zaradi nižje trošarine cenejše, upravičenci pa ga lahko uporabljajo namesto neoznačenega običajnega dizelskega goriva, ki je dražje.

Seveda se ob tem poraja priložnost, da kdo od kmetov ta cenejši diesel upravlja za druga vozila, zato so se inšpektorji FURS takoj po prihodu leta 2023 lotili preverjanja. »Finančna uprava je analizirala podatke o izvedenih nadzorih nad rabo goriva za kmetijstvo med 1. januarjem 2023 in 15. februarjem 2023. V116 izvedenih nadzorih pri upravičencih do nakupa GK je bila ugotovljena le 1 kršitev, ko se to gorivo ni nahajalo v kmetijski mehanizaciji.

Pri običajni kontroli uporabe označenega goriva (ne glede, ali gre za GK ali običajno kurilno olje) na cestah (ne glede ali gre za upravičenca do nakupa GK ali ne) pa je delež kršiteljev znašal 5,2 %, kar je povsem primerljivo s preteklimi leti. Torej, zaradi ukrepa vlade oziroma spremembe zakonodaje delež odkritih nepravilnosti ni porasel,« so številke rezultatov nadzora komentirali s FURS.

Opomnili pa so tudi, da se triki z vožnjo na cenejše diesel gorivo nikakor ne splačajo. V primeru ugotovljene kršitve se namreč kazen za posameznika giblje med 400 in kar 5.000 evri, sledi obarvanega goriva pa v rezervoarjih ostanejo še več mesecev. Zadnje številke FURS kažejo, da preko 99 % kmetov to dobro razume.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.