Naslovnica Kronika Naslednjih nekaj dni se raje izogibajte obisku gora

Naslednjih nekaj dni se raje izogibajte obisku gora

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenijo so danes zjutraj že zajele prve padavine, slabo vreme pa je napovedano še za naslednjih nekaj dni. Zato so obiskovalce gorskega sveta s Policije pozvali, naj do konca tedna raje ostanejo na varnem. Doslej so namreč v tej poletni sezoni opravili več kot 120 helikopterskih reševanj, kar je bistveno več kot v preteklosti.
Naslednjih nekaj dni se raje izogibajte obisku gora

Helikopterji letos rešujejo brez premora (foto: policija.si)

Obdobje sončnega vremena z visokimi temperaturami se pravkar končuje, namesto tega bo danes in še vsaj do četrtka nad Slovenijo gospodarilo vreme deževno z močnimi nevihtami. Tudi temperature se bodo opazno znižale, kar bo najbolj očitno v višjih legah in pa v nočnem času. Zato je Policija, kot že nekajkrat letos, pozvala pohodnike k previdnosti, odgovornosti in potrpežljivosti pred obiskom gora.

Podatki so zgovorni. Prejšnji teden, ko je bilo vreme lepo, za helikoptersko reševanje z ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) pa je bila dežurna Slovenska vojska, se je vseeno odvilo 14 helikopterskih reševanj. To pomeni natanko dve na dan, kar je precej več od povprečja prejšnjih let. Številke že skozi vso letošnjo poletno sezono kažejo na drastičen porast nesreč v slovenskih gorah, saj so doslej našteli že več kot 120 reševanj iz zraka.

 »Za številna med njimi lahko napišemo, da sta do njih pripeljali velika nepazljivost in skrajna neodgovornost. Najpogosteje so se pri njih pojavile onemoglost, utrujenost in prestrašenost ali pa so se izgubili. Pretežno so se taka stanja v povezavi z neustrezno opremljenostjo pojavljala pri tujcih in v različnih vremenskih razmerah. Turistične delavce pa prav tako prosimo, naj z nevarnostmi seznanijo svoje goste,« so ponovno opozorili s Policije.

Sicer so prejšnji teden po telefonskih klicih člani helikopterske enote dvakrat poleteli na reševanje, nato pa na mestu, kjer naj bi potrebovali pomoč, niso našli nikogar. Sicer je po eni strani najbrž bolje tako, vendar pa si lahko predstavljamo, da reševalci le niso bili ravno zadovoljni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.