Naslovnica Šport Namerni poraz Dallasa – to ni več šport

Namerni poraz Dallasa – to ni več šport

Avtor: Spletno Uredništvo
Košarkarski klub Dallas Mavericks je v noči s petka na soboto namerno izgubil predzadnjo tekmo sezone, se osramotil pred lastnimi navijači in se za nameček znašel v preiskavi lige NBA. Ta nameren poraz pa je še enkrat potrdil, da so danes komercialne odločitve bolj pomembne kot športni del tekmovanja.
Namerni poraz Dallasa - to ni več šport

Prva zvezdnika Dallasa Kyrie Irwing in Luka Dončić sta že končala sezono (foto: FB TV Arena Sport Slovenija)

Nesporno je, da je košarkarski klub lige NBA Dallas Mavericks, za katerega igra tudi slovenski zvezdnik Luka Dončić, namerno izgubil predzadnjo tekmo sezone, ki jo je doma odigral proti Chicagu. Tako se je teksaški klub, ki je lani z odličnimi predstavami prišel vse do končnice Zahodne konference (oziroma med najboljša štiri moštva lige NBA) pošteno osramotil pred lastnimi navijači in pred ljubitelji košarke z vsega sveta.

Dallas je dvoboj proti Chicagu, ki bi bil lahko odločilen za napredovanje v play off, odigral brez peterice svojih boljših igralcev, Luka Dončič pa je bil na parketu le prvih 13 minut. Na koncu je bilo 115:112 za goste, ki so si že zagotovili nastop v letošnji končnici, zato niti oni niso nastopili z vsemi najboljšimi. Trener Dallasa Jason Kidd je po tekmi povedal, da je bil ‘počitek igralcev’ posledica odločitve vodstva kluba.

Dallas si je namreč z uvrstitvijo na 9. mesto Zahodne konference žele zagotoviti precej boljše možnosti za izbor vrhunskega mladega igralca na prihajajočem letošnjem naboru. Vendar, če nekdo namerno izgubi tekmo, potem to ni več šport. Bistvo športa je namreč, da boljši zmaga. Žal sta lastnika moštva Dallasa Mark Cuban in generalni menedžer Nico Harrison to ‘malenkost’ spregledala.

Niso pa tega mogli spregledati v vodstvu lige NBA, ki so se odločili, da bodo nameren poraz tudi uradno preiskali. Zanimivo bo spremljati, ali bodo po tej preiskavi sploh sprožene kakšne sankcije, saj poteza Dallasa pravzaprav ni ravno redkost. Pa tudi povsem nepričakovana ni bila – ameriški mediji so o tej možnosti razpravljali že nekaj dni pred tekmo, zvezdnik ekipe  Kyrie Irwing pa je že pred tem govoril o poletnih počitnicah.

Velja pa še dodati, da je ekipa Mavericksov namerno izgubila in se osramotila prav na dan, ko je v dvorani potekala ogromna promocija Slovenije. Tega najbrž ne moremo jemati kot primer vzornega poslovnega sodelovanja…

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.