Naslovnica Gospodarstvo Nadaljuje se rast proračunskih izdatkov za investicije in subvencije

Nadaljuje se rast proračunskih izdatkov za investicije in subvencije

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Direktorata za proračun kot vsak pričetek meseca prihajajo novice o trenutnih finančnih tokovih in tudi o stanju v državnem proračunu. Tam se nadaljuje rast izdatkov za investicije in subvencije, proračunski primanjkljaj pa je v prvih 5 mesecih leta znašal 225 milijonov evrov.
Nadaljuje se rast proračunskih izdatkov za investicije in subvencije

Investicije in subvencije so namenjene predvsem infrastrukturi in pomoči prebivalstvu (foto: DZP/gov.si)

Proračun Republike Slovenije je po preliminarnih podatkih v prvih petih mesecih leta 2023 zabeležil približno 5,2 milijarde evrov prihodkov in 5,4 milijarde evrov odhodkov. Prihodki so bili v letošnjih prvih petih mesecih glede na enako obdobje lanskega leta nižji za 105 milijonov evrov (oz. za 2 %), odhodki so narasli za 104 milijone evrov (za 2%), proračunski primanjkljaj pa je znašal 225 milijonov evrov.

Z Direktorata za proračun (DZP), ki je v sestavi Ministrstva za finance (MF), so ob tem poudarili nekaj osnovnih opažanj. »Nadaljuje se rast izdatkov za investicije, blaženje energetske krize se odraža v krepitvi subvencij, zaradi nadaljevanja ugodnih trendov na trgu dela pa nižji transferi nezaposlenim blažijo rast drugih transferov posameznikom in gospodinjstvom,« so strokovno analizo strnili na DZP.

V poročilu torej izstopa tudi podatek, da so za investicije iz proračuna RS v prvih petih mesecih namenili 390 milijonov evrov, kar je kar 16,7 % več kot v enakem obdobju lanskega leta. Pri tem še naprej krepijo investicije v železniško infrastrukturo, v poplavno varnost, v javne zdravstvene zavode in na področju socialnega varstva.

Prav tako še naprej rastejo subvencije – med 1. januarjem 2023 in 1. junijem 2023 so zanje namenili 414 milijonov evrov, kar je 19,4 % več kot v enakem obdobju lani. Od tega so za subvencije zasebnim podjetjem namenili 390 milijonov evrov, med drugim zaradi blaženja energetske krize.

Poleg tega velja omeniti tudi to, da so za transfere posameznikom in gospodinjstvom namenili 810 milijonov evrov, kar je 1% več kot lani, v zdravstveno in pokojninsko blagajno pa je državni proračun prispeval 618 milijonov evrov, kar je 10,9 % več kot v enakem obdobju leta 2022.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.