Naslovnica Kronika Migrantov je letos trikrat več, na udaru je Posavje

Migrantov je letos trikrat več, na udaru je Posavje

Avtor: Spletno Uredništvo
Po vstopu Hrvaške v schengensko območje so se ilegalne migracije v Slovenijo preusmerile. Do lanskega leta so največ migrantov odkrivali na območju Policijske uprave Koper, sedaj pa se je težišče premaknilo na PU Novo mesto, oziroma na Posavje in okolico Brežic. Zato je Policija tam že okrepila svoje delovanje. Sicer pa je Policija ugotavlja, da je letos migrantov kar trikrat več kot lani.
Migrantov je letos trikrat več, na udaru je Posavje

Policijski helikopter ob robu vasi Rigonce (foto: policija.si)

Na Policijski upravi Novo mesto so včeraj javnosti predstavili svoje aktivnosti glede preprečevanja nedovoljenih vstopov migrantov v Slovenijo. Največ ilegalcev zadnje čase zaznavajo okrog Dobove in vasi Rigonce, a tudi na širšem območju Posavja. Zato so tam povečali prisotnost slovenskih policistov, pričeli bolj intenzivno uporabljati nadzor iz zraka in druga tehnična sredstva ter izvajati mešane patrulje s hrvaškimi policisti.

“Policistom Policijske postaje Brežice pri delu pomagajo policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Novo mesto, Specializirana enota za nadzor državne meje, policisti drugih enot PU Novo mesto, policisti vodniki službenih psov iz PP VSP Novo mesto, policisti postaj konjeniške policije, območje pa nadzorujemo tudi s pomočjo policijskega helikopterja. Mejo na območju PU Novo mesto prestopi od 120 do 200 oseb na dan

Letos so policisti na območju PU Novo mesto izsledili in prijeli že 32.482 tujcev, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, v enakem obdobju lani pa 5.098,” so še pojasnili s Policije. Do lanskega leta so namreč največ migrantov odkrivali na območju Policijske uprave Koper, po vstopu Hrvaške v schengensko območje pa se je težišče hitro premaknilo na PU Novo mesto, oziroma na Posavje.

Velja poudariti, da kljub vsemu na območju PU Novo mesto do sedaj niso bili obveščeni o nobenih kaznivih dejanjih ali drugih protipravnih ravnanjih tujcev, ki nedovoljeno vstopajo v Slovenijo. Slovenija je zanje le tranzitna država, cilji potovanja so drugje. Policija pa je še spomnila, da je letos pridržala tudi 177 tihotapcev ljudi, ki so skupno poskušali pretihotapiti 919 tujcev.

Statistični podatki za obdobje do 17. septembra letos pa kažejo še na en zaskrbljujoč trend. Letos se je skupno število nedovoljenih vstopov v Slovenijo povečalo za približno trikrat. Glede na državo izvora migrantov so bili na slovenski južni meji letos najpogosteje obravnavani državljani Afganistana (31,5 % vseh obravnavanih tujcev), Maroka (16,1 %) in Pakistana (10,1 %).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.