Naslovnica Kronika Mednarodna akcija nadzora tovornih vozil in avtobusov

Mednarodna akcija nadzora tovornih vozil in avtobusov

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska policija se je pridružila mednarodni akciji nadzora tovornih vozil in avtobusov, ki jo usmerja Evropski organ za delo. Policisti in predstavniki Inšpektorata RS za infrastrukturo so v sklopu akcije izpeljali dva poostrena nadzora prometa na področjih PU Koper, PU Ljubljana in PU Novo mesto. Tudi tokrat so ugotovili kar precej nepravilnosti.
Mednarodna akcija nadzora tovornih vozil in avtobusov

Največjo v akciji zaznano nevarnost je predstavljala ta kombinacija vozil (foto: policija.si)

Hrvaško mesto Reka te dni gosti mednarodno akcijo preverjanja tovornih vozil in avtobusov, ki jo vodi Evropski organ za delo (ang. European Labour Authority, oziroma ELA ). Poleg hrvaških in italijanskih policistov ter uslužbencev drugih državnih organov v akciji sodelujejo tudi njihovi slovenski kolegi. Tako sta bila na področju Slovenije v sklopu akcije izpeljana dva večja poostrena nadzora tovornjakov in potniških vozil.

Na območju PU Koper so pri nadzoru sodelovale patrulje koprske, goriške in ljubljanske prometne policije, policista koprske policijske postaje za izravnalne ukrepe in patrulji Specializirane enote za nadzor prometa. Čeprav je bila akcija primarno posvečena tovornim in potniškim vozilom, so zaustavili vsaj 6 precej prehitrih voznikov osebnih vozil, pri čemer je ‘rekorder’ z Audijem vozil s hitrostjo 251 km/h ob omejitvi 130 km/h.

Za nagrado je prejel plačilni nalog v znesku 1.200 evrov in za nameček je ostal tudi brez 9 kazenskih točk. Policisti sicer z laserskim merilnikom niso merili le prekoračitev dovoljene hitrosti, ampak so zaznali tudi 56 kršitev varnostne razdalje med vozili, od tega 30 pri tovornih vozilih. Pri avtobusu, namenjenem prevozu otrok, pa so ugotovili, da ima preveč izrabljene prednje pnevmatike.

»Ob tem so policisti odkrili še številne kršitve, povezane s preobremenjenostjo tovornih vozil ali skupin vozil, nepravilno uporabo tahografov, določili o dnevnem času počitka, prekoračitvami hitrosti po tahografu, prepovedanim prehitevanjem na avtocesti, uporabo mobilnega telefona med vožnjo in tehnično brezhibnostjo,« so še sporočili v današnji izjavi za javnost slovenske Policije.

Drugi del akcije nadzora pa so izpeljali na območjih PU Ljubljana in PU Novo mesto. Na relaciji Ljubljana–Ivančna Gorica–Žužemberk–Dolenjske Toplice–Ljubljana so preverili 22 tovornih vozil in skupno našteli 13 kršitev. Posebej je izstopalo tovorno vozilo, ki je na prikolici prevažalo večji bager, saj voznik ni imel dovoljenja za izredni prevoz, vozila ni imel označenega za izredni prevoz, bager pa ni bil niti ustrezno pritrjen na priklopno vozilo.

Policija je kontrolirala tudi prevoz otrok v šolo v bližini OŠ Žužemberk, Dolenjske Toplice in Dvor. Ustavila je 6 avtobusov za posebni linijski prevoz otrok v šolo in 2 avtobusa na redni liniji. Pri osnovnih šolah Žužemberk in Dvor so policisti pri dveh avtobusih skupno našli 5 kršitev, ki pa so bile predvsem administrativne narave (oziroma plod malomarnosti voznikov), vozila so bila namreč izpravna.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.