Naslovnica Trendi M kot Macbeht, R kot razprodano

M kot Macbeht, R kot razprodano

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovensko mladinsko gledališče je včeraj premierno predstavilo novo predstavo, imenovano ‘Kliči M za Macbetha’. Gledališko delo, ki vsebino črpa iz Shakespearejevega Machbeta, je bilo razprodano že na včerajšnji predpremieri, za današnjo drugo predpremiero, jutrišnjo premiero in sobotno ponovitev pa je prav tako že zmanjkalo vstopnic.

M kot Macbeht R kot razprodano

 Klara Kastelic v prizoru iz nove predstave Slovenskega mlasinskega gledališča (foto: Ksenija Mikor)

 

Najbrž v Sloveniji ni prav veliko gledaliških predstav, ki so uspele vnaprej razprodati prve štiri dni predvajanja. Če je moč soditi po tem rezultatu, je Slovensko mladinsko gledališče (SMG) tokrat verjetno poskrbelo za hit letošnje odrske sezone. Režiser predstave ‘Kliči M za Macbetha’ je Matjaž Pograjc, ki je spisal tudi scenarij. Delo je nastalo po Macbethu slavnega Williama Shakespeara in prevodu Srečka Fišerja, v njem pa igrajo Daša Doberšek, Jurij Drevenšek k. g., Željko Hrs, Klara Kastelec k. g., Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Matej Recer, Blaž Šef in Matija Vastl.

»Zakaj postavljati Macbetha, ko pa so jih odigrali že nešteto in že neštetokrat razpravljali o tem, kaj je hotel angleški bard z njim povedati? Svoje mu je pozneje pritaknil še nemški levičarski intelektualec in zadevo zapletel v gordijski vozel večne dileme o tem, kako naslikati opustelo, deževno in vetrovno pokrajino, praznino in tihoto prizorišč ter klavrnost obstranskih likov, ki jim kraljujejo osrednji junak in predvsem krvava junakinja, ostra telesna izraznost, fatalistična karakternost in trdost sprevrženih razrednih odnosov, živalska spolnost, lažna morala in lomljenje kosti dušam,« pravi napovednik SMG.

Predstavo, ki se pravzaprav dogaja na Portugalskem, bo zaznamovala tudi glasba. Zanjo bo poskrbel Macbend, v katerem bodo godli njen avtor Tibor Mihelič Syed, pa še Matej Recer, Jurij Drevenšek in Matija Vastl. Sicer bo v predstavi uporabljen tudi stroboskop (kar bo zanimalo predvsem epileptike, ki so občutljivi na intenzivne svetlobne dražljaje). Sicer so za ta teden vstopnice zagotovo razprodane, z nekaj sreče pa jih morda lahko še dobite za junij, ko bodo v SMG spet na vrsti ponovitve.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.