Naslovnica Gospodarstvo Luški promet s sadjem, z zelenjavo in z vini Vinakoper

Luški promet s sadjem, z zelenjavo in z vini Vinakoper

Avtor: Spletno Uredništvo
V edinem slovenskem tovornem pristanišču Luki Koper so v zadnjih tednih nadaljevali s predstavitvami različnih vrst tovorov in podjetij, s katerimi poslujejo. Tokrat so predstavili promet s sadjem in zelenjavo ter izvoz podjetja Vinakoper.
Buteljke Vinakoper potujejo predvsem proti azijskim trgom (foto: FB Luka Koper)

Z Luke Koper d.o.o. so v novembru poročali o rasti izvoza Gorenja d.o.o., ki v zadnjem letu beleži 100 % povečanje izvoza prek koprske Luke, po drugi strani pa tudi v Velenje prek Luke Koper potuje vse več najrazličnejših reprodukcijskih materialov, komponent in polizdelkov. Prav tako so minuli mesec poudarili, da bo do leta 2023 z Madžarske v egiptovsko Aleksandrijo prek Kopra odpotovalo prvih 650 od skupno 1300 potniških vagonov.

Ta mesec so najprej predstavili izvoz podjetja Vinakoper d.o.o. prek edinega slovenskega tovornega pristanišča. »Vina ene največjih vinskih kleti v Sloveniji Vinakoper potujejo v svet preko našega pristanišča. Radi jih imajo predvsem v Vietnamu, kjer ima Vinakoper prvo slovensko vinoteko. Slovenska vina pa pijejo tudi na Kitajskem, Japonskem in v Ameriki. Vinakoper že skoraj 75 let velja za varuha istrske vinogradniške tradicije.

So največji pridelovalec refoška, ne samo v Sloveniji, ampak tudi na svetu. Letno pridelajo od 3 do 3,5 milijonov litrov vina,« so spomnili z Luke Koper. Poleg izvoza slovenskih vin pa so omenili še promet s sadjem in zelenjavo. V Luki Koper se namreč nahaja tudi terminal za hlajene tovore, kjer nenehno pretovarjajo zelo raznoliko sadje in zelenjavo. V veliki meri gre za uvoz iz Izraela in iz Egipta, tovori pa nato iz Kopra potujejo po vsej Evropi.

V zadnjih tednih so imeli tako na luškem terminalu za hlajene tovore največ dela s pomarančami, avokadom, mandarinami, sladkim krompirjem in malce presenetljivo tudi z granatnimi jabolki.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.