Naslovnica Gospodarstvo Luka Koper z ugodnimi poslovnimi rezultati in z nadaljnjo digitalizacijo

Luka Koper z ugodnimi poslovnimi rezultati in z nadaljnjo digitalizacijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Luka Koper je v zadnjih dneh objavila podatke o poslovni uspešnosti v lanskem letu, ki so zelo pozitivni. Poleg je s prihodom leta 2022 uvedla pomembno digitalno novost glede optimizacije procesov v pristanišču.
Luka Koper z ugodnimi poslovnimi rezultati in z nadaljnjo digitalizacijo

Pogled na edino slovensko tovorno pristanišče (foto: SJ)

Luka Koper d.o.o. je objavila podatke o poslovni uspešnosti v lanskem letu 2021, v katerem je zabeležila porast pretovora skoraj na skoraj vseh področjih. Na kontejnerskem terminalu so se približali okroglemu milijonu kontejnerskih enot (TEU) letnega pretovora in s tem zabeležili nov letni rekord, na avtomobilskem terminalu pa so za 6 % povečali pretovor in spet prekoračili mejnik 650 tisoč vozil.

To je Luki Koper uspelo kljub temu, da je lani globalna avtomobilska industrija doživljala številne motnje v proizvodnji, predvsem zaradi pomanjkanja polprevodnikov. Prav tako so lani v koprskem tovornem pristanišču povišali količine ladijskega pretovora na segmentu generalnih tovorov, pri sipkih tovorih so zabeležili več prometa z industrijsko soljo in z umetnimi gnojili, na razsutih tovorih pa je bilo lani več železove rude.

Le na področju tekočih tovorov se številke v primerjavi z letom 2020 niso povišale, vzrok za to pa je pandemija koronavirisa oz. zmanjšano povpraševanje po gorivu v letalskem prometu. Sicer pa so v Luki ob začetku letošnjega leta uvedli pomembno digitalno novost glede optimizacije delovnih procesov v pristanišču . Gre za nov sistem, namenjen optičnemu prepoznavanju znakov OCR (Optical character recognition) za železniški prevoz kontejnerjev na terminal.

»Ta sistem je sestavljen iz kovinskega portala in strojne ter programske opreme, s pomočjo katere je možno zaznati številke kontejnerjev in vagonov, morebitne poškodbe in specifične oznake za nevarne tovore. Z novo pridobitvijo bo v kratkem možno zabeležiti vse informacije o tovoru v digitalni obliki. To bo omogočalo pohitritev vstopnih in izstopnih postopkov, zmanjšanje tveganj za poškodbe delavcev ter pohitrilo sam delovni proces,« so še pojasnili z Luke Koper.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.