Naslovnica Šport Licenciranje s presenečenjem le pri nogometašicah

Licenciranje s presenečenjem le pri nogometašicah

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Nogometne zveze Slovenije prihaja vest, da je vseh deset moških prvoligašev uspešno opravilo postopek licenciranja za nastopanje v 1. SNL. Pogoje za sodelovanje v evropskih tekmovanjih je izpolnilo osem moških klubov. Pri dekletih pa se je zapletlo, saj sta kar dva od sedmih ženskih nogometnih klubov ostala brez licence za igranje v 1. SŽNL.
Medtem, ko je v moški konkurenci vse v redu, pa je osip v ženski zaskrbljujoč (foto: SJ)

Z Nogometne zveze Slovenije so pravkar objavili za mnoge težko pričakovano novico o rezultatih licenciranja slovenskih prvoligaških klubov za prihodnjo sezono (2021/22). Komisija za licenciranje nogometnih klubov je oznanila, da trenutno vseh deset prvoligaških klubov izpolnjuje pogoje za pridobitev licence za nastopanje v 1. Slovenski nogometni ligi, oziroma v Prvi ligi Telekoma Slovenije, kot se tekmovanje uradno imenuje.

To je zagotovo spodbuden podatek, saj se je v ne preveč oddaljeni preteklosti že večkrat zgodilo, da je kdo ostal brez licence. Za pridobitev licence morajo namreč biti izpolnjeni številni finančni, infrastrukturni in športni kriteriji, zato ni ravno samoumevno, da jo bodo prejeli prav vsi. Še strožji so kriteriji za nastopanje v prvih krogih evropskih tekmovanj (npr. za skupinski del Lige prvakov so najbrž primerni le stadioni Maribora, Celja in Stožice).

Letos je 8 slovenskih klubov vložilo vlogo za pridobitev mednarodne UEFA licence in vsi so jo tudi dobili. Vlog za nastopanje v tekmovanju pa nista vložila primorska prvoligaša ND Gorica in NK Tabor Sežana. Gorica, ki je v preteklosti na svojem stadionu odigrali vrsto mednarodnih tekem, je sicer zadnja na lestvici, do evropskega nastopa pa glede na sedanji položaj na prvenstveni razpredelnici be more priti niti sežanski CB 24.

Zapletlo pa se je pri nogometašicah. »Vlogo za pridobitev ustrezne licence za tekmovalno leto 2021/22 je pravočasno vložilo vseh sedem klubov 1. SŽNL 2020/21. Pet klubov je vložilo vlogo za pridobitev mednarodne UEFA licence, dva kluba pa sta vložila vlogo samo za 1. SŽNL,« so pojasnili na NZS. Na prvi stopnji sto tako ženski nogometni klubi Pomurje Beltinci, Olimpija in Radomlje prejeli domačo in mednarodno licenco.

V ŽNK Cerklje in v ajdovskem Primorju so vložilo vlogo le za domačo licenco in jo tudi dobili. V NK Krim in pri mariborskem Taboru pa so sicer zaprosili za obe licenci, a so se pri licenčnem oddelek NZS odločili, da jim ne odobrijo niti ene. Sicer gre za odločitev na prvi stopnji, ki se lahko še spremeni. Kot pa trenutno kaže, bi lahko prihodnje leto v 1. SŽNL sodelovalo le 5 klubov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.