Naslovnica Slovenija Letos praznuje kar pet krajinskih parkov

Letos praznuje kar pet krajinskih parkov

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za okolje in prostor so napovedali, da so letos na vrsti obletnice petih naravnih zavarovanih območij v Sloveniji. Triglavski narodni park bo praznoval 60. let obstoja, Kozjanski park 40. let, Park Škocjanske jame 25 let, Krajinski park Sečoveljske soline 20 let in najmlajši – Krajinski park Radensko polje – svoj 10. rojstni dan.
Grad Podsreda v Krajinskem parku Kozjansko (foto: MOP/Barbara Plostajner)

Najstarejši od letošnjih slavljencev je Triglavski narodni park, ki ga je pred 60 leti ustanovila Ljudska skupščina Socialistične republike Slovenije. Tedaj so namreč sprejeli odločitev, da se razglasi dolino Triglavskih jezer za narodni park in se ga imenuje ‘Triglavski narodni park’. Podobno je bilo pred 40 let na Kozjanskem.

»Park je bil ustanovljen z Zakonom o spominskem parku Trebče za varovanje tamkajšnje kulturne in naravne dediščine in kasneje preimenovan v Kozjanski park. Maja istega leta je bil sprejet še prvi zakon o Triglavskem narodnem parku, ki je zavarovano območje razširil na skoraj celotne Julijske Alpe,« so spomnili z Ministrstva za okolje in prostor (MOP).

Glede naravnega bogastva v smislu biodiverzitete in širšega pomena Kozjanskega parka nasploh, pa morda še najbolje priča podatek, da v posebnem sadovnjaku v tem zaščitenem območju vzgajajo in skrbijo za kar 117 tradicionalnih in avtohtonih sort jablan in 57 sort hrušk. Sicer danes zavarovana območja v RS skupno zajemajo 2.701 kvadratnih kilometrov.

To predstavlja kar 13,3 % celotnega teritorija države. Z MOP so nanizali še ostale letošnje jubileje: »Pred 35. leti (leta 1986) so postale Škocjanske jame del svetovne dediščine UNESCO. Pred 25. leti (leta 1996) pa je Škocjanske jame in njihovo vplivno območje država zavarovala z zakonom, ustanovljen je bil Park Škocjanske jame.«

Leta 2001 je vlada RS zavarovala območje Krajinskega parka Sečoveljske soline, deset let kasneje pa je podobno storila z ustanovitvijo Krajinskega parka Radensko polje. Istega leta je bila ustanovljena tudi Skupnost naravnih parkov Slovenije, ki trenutno povezuje že 15 upravljavcev zavarovanih območij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.