Naslovnica Šport V Formuli 1 se obetajo sobotne sprint dirke

V Formuli 1 se obetajo sobotne sprint dirke

Avtor: Spletno Uredništvo
Novi izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali je opravil spletno tiskovno konferenco za specializirane medije in napovedal nekaj novosti. Največja je zagotovo ta, da bi lahko že letos v Formuli 1 gledali sobotno sprint dirko.

V Formuli 1 se trudijo, da bi dirke naredili precej bolj zanimive (foto: FB McLaren)

Novi izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali je na spletni novinarski konferenci za specializirane medije najprej pojasnil, da med novostmi zagotovo ne bo dirk z obratnim startnim vrstnim redom, kar je lani predlagal Ross Brawn. Ideja ja padla na zelo neplodna tla, proti so bili pri večini moštev. Domenicali pa je sedaj to zamisel dokončno pokopal, saj naj bi bila tudi v nasprotju z osnovno idejo športnega tekmovanja.

»To je nekaj, kar lahko rečem. Pomembno je, da si domislimo nove ideje, ki bodo bolj privlačne ali zanimive,« je dejal nekdanji šef Ferrarija. V ozadju je namreč težnja, da bi dirke oziroma kar cel vikend Feromule 1 naredili bolj privlačnega, zanimivega za gledalce in posledično tudi bolj marketinško donosnega. Lani so tako že preizkusili nekaj novosti, kot je bila na primer dvodnevna oblika dirkaškega vikenda na Veliki nagradi Emilije Romagne.

Po izbruhu pandemije kronavirusa, ki je drastično vplivala na začetek lanske sezone, so prav tako poskusili z uvedbo novih prizorišč. Ta poteza se je pokazala kot zelo posrečena, zato naj bi se sedaj povečalo zanimanje za nova dirkališča na ameriškem in celo na afriškem kontinentu. Domenicali je napovedal, da bo format kvalifikacij za dirke letos doživel precej manj sprememb kot lani.

Vendar pa Italijan ostaja odprt za nove ideje in med temi je ta, da bi po vzoru Formule 2 vpeljali krajšo sobotno sprint dirko. Stefano je dejal, da bi opcijo kratke dirke v soboto lahko preizkusili že letos, da se o tem pogovarjajo in vsaj v tej začetni fazi zaenkrat ni večjih pomislekov. »Druga stvar, na katero smo se osredotočili, pa je testiranje novincev, pravih novincev,« je dodal.

S tem je mislil na sporno decembrsko dogajanje, ko je izkušeni veteran Fernando Alonso v Abu Dabiju sodeloval na testiranjih ob koncu sezone, ki so sicer namenjene mladim voznikom, novincem v F1. Domenicali se je zavzel za izboljšanje praks glede uvajanja novih talentov v F1 in za zaščito razvoja mladih pilotov. Sezona formule 1 2021 se bo sicer začela v Bahrajnu 28. marca, sledilo bo še 22 dirk, zaključek pa bo na sporedu v Abu Dhabiju šele decembra.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.