Naslovnica Slovenija Leto 2022 bo leto Plečnika in Tartinija

Leto 2022 bo leto Plečnika in Tartinija

Avtor: Spletno Uredništvo
Leto 2022, ki se je pravkar pričelo, je bilo razglašeno za Leto arhitekta Jožeta Plečnika ter za Leto skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija.
Leto 2022 bo leto Plečnika in Tartinija

Tartinijev trg v Piranu s kipom skladatelja sredi ploščadi (foto: SJ)

V letu 2022 bomo v Sloveniji obeležili 330. obletnico rojstva piranskega skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija ( 8. april 1692 – 26. februar 1770). V Piranu je še vedno ohranjena Tartinijeva rojstna hiša, ena od najstarejših stavb, ki tvorijo stavbno kuliso Tartinijevega trga. Poleg originalne violine je v Piranu in Kopru ohranjen obsežen del skladateljeve zapuščine, predvsem pisno gradivo.

»Poleg številnih violinskih koncertov – nekateri so pozneje doživeli priljubljene priredbe za druga solistična glasbila, predvsem za trobento – prestavljajo violinske sonate njegova najbolj znana in danes najpogosteje izvajana dela. Med njimi je najbolj znana Sonata za violino in basso continuo v g-molu s kataloško oznako B.g5, ki so jo v 18. stoletju poznali kot Hudičev trilček (Il trillo del Diavolo),« so spomnili z Ministrstva za kulturo (MK).

V letu 2022 pa bomo v Sloveniji obeležili tudi 150. obletnico rojstva slavnega arhitekta Jožeta Plečnika (23. januar 1872 – 7. januar 1957). Plečnik je s svojim življenjskim delom pomembno zaznamoval arhitekturno krajino celotne Slovenije in tudi Evrope – npr. s prenovo praškega gradu Hradčani v češko predsedniško rezidenco. Zaradi svojega izjemnega pristopa k oblikovanju stavb in prostorov je Plečnik postal vzor in navdih za mednarodno sodobno arhitekturo.

Znani arhitekt je med obema svetovnima vojnama preoblikoval Ljubljano v pravo prestolnico, pomembno pa je zaznamoval še številne slovenske kraje, kot na primer Kamnik, Kranj, Bogojino (pri Moravskih toplicah), Grad…), Posočje (Ponikve, Srpenica), Vipavsko dolino, Črno na Koroškem, predele Štajerske… Plečnik je dobil zasluženo mednarodno priznanje šele s predstavitvijo njegovega opusa na razstavi v pariškem centru Pompidou leta 1986.

Nedavno so izbrana Plečnikova dela v Ljubljani vpisali tudi na UNESCO-v Seznam svetovne dediščine. Predlagatelji Plečnikovega leta so bili Mestna občina Ljubljana, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Muzej in galerije mesta Ljubljana ter Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Vse te strukture se že pospešeno pripravljajo na počastitev 150. obletnice Plečnikovega rojstva z obsežnim programom, ki bo vključeval razstave, publikacije in druge aktivnosti.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.