Naslovnica Kronika Lažni tehniki Microsofta so spet v akciji

Lažni tehniki Microsofta so spet v akciji

Avtor: Spletno Uredništvo
Podobno kot v mesecu avgustu leta 2020 in v mesecu marcu leta 2021 v Sloveniji pravkar spet prihaja do povečanega števila poskusov prevar s strani lažnih tehnikov Microsofta. Slednji vas obveščajo, da vaš računalnik ne dela dobro, da je okužen, ali pa, da so se pojavile neke napake, ki jih je potrebno takoj odpraviti. Seveda to ni res, ampak vas poskušajo finančno oškodovati in po možnosti tudi ukrasti vašo identiteto.
Lažni tehniki Microsofta so spet v akciji

Če nas pokliče kdo z Microsofta, je najbolje takoj prekiniti pogovor (foto: varninainternetu.si)

S spletnega projekta ‘Varni na internetu’, ki ga izvaja nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost  SI-CERT (kateri deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes), so tokrat spet opozorili na povečano število primerov poskusov prevar, ki jih uvrščajo v kategorijo lažnih klicev tehnične pomoči. Osnovni cilj je finančno oškodovanje naivne žrtve, včasih pa tudi kraja njene identitete.

Ta prevara je sicer po svetu in tudi pri nas že kar dolgo znana, saj so jo v angleško govorečih državah prvič zaznali že leta 2008, v Sloveniji pa leta 2013. Od takrat dalje so te goljufija stalnica in se pri nas pojavljajo v nekajmesečnih valovih, kot na primer v mesecu avgustu leta 2020 in nato v mesecu marcu leta 2021. »Klicatelji se v angleščini z močnim naglasom predstavijo kot Microsoftova tehnična pomoč.

Sogovorniku razložijo, da nujno kličejo zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika. Klici največkrat prihajajo iz tujine, predvsem iz mednarodne predpone +44 (Velika Britanija). Lahko se prikaže tudi slovenska telefonska številka, vendar pa ne gre za klice iz Slovenije, saj so številke klicateljev ponarejene,« sporočajo s projekta ‘Varni na internetu’.

Ker je osnovna značilnost telefonskega pogovora nenavaden angleški naglas klicatelja (prevarati so velikokrat Indijci, Nigerijci in zadnje čase tudi Filipinci), angeli varuhi slovenskega spleta srčno priporočajo previdnost pri prav vseh klicih tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin. Pa tudi, če goljufi kličejo preko aplikacij za hipno sporočanje, kot sta Viber in WhatsApp, je potrebno biti izjemno previden.

Tovrstne prevare so namensko precej zapletene in dovršene, da bi kriminalci čim bolj zmedli morebitno žrtev. Prevara se nadaljuje tako, da morate odpreti določeno spletno stran, preko katere boste na vaš računalnik prenesli poseben program, s katerim naj bi vam pomagali pri odstranitvi okužbe (npr. Team Viewer, AnyDesk, Ultraviewer…), dejansko pa jim tako omogočite popoln nadzor nad vašim računalnikom.

Nato se lahko zgodi marsikaj od kraje denarja, kraje identitete ali klasičnega izsiljevanja prek zablokiranega računalnika.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.