Naslovnica Gospodarstvo Lanskih rekordov v Luki Koper kar ni konec

Lanskih rekordov v Luki Koper kar ni konec

Avtor: Spletno Uredništvo
Iz Luke Koper d. d. še naprej prihajajo novice o zelo pozitivnem poslovanju v lanskem letu. Rast prometa so zabeležili pri vseh blagovnih skupinah, skupni ladijski pretovor je pa je bil za 2,4 milijona ton oziroma za 12 % večji kot v letu 2021. Nazadnje so rekordne lanske številke proslavili še na terminalu za generalne tovore.
Lanskih rekordov v Luki Koper kar ni konec

Ladja Nordic Odin je nedavno iz Kanade pripeljala 72.000 ton železove rude za Avstrijo (foto: Mateja Clerici/FB LKP)

Luka Koper d. d. je kljub nepredvidljivemu globalnemu dogajanju v lanskem letu zabeležila odlične rezultate, predvsem na račun povečanega pretovora, večjega obsega opravljenih storitev ter višjih prihodkov iz naslova skladiščnin. Po preliminarnih in nerevidiranih podatkih je Luka Koper lani ustvarila čiste prihodke od prodaje v višini 309,4 milijona evrov, kar je za 84,4 milijona evrov oziroma kar za 38 % več kot leto pred tem.

“Na kontejnerskem terminalu smo s pretovorom 1.017.798 TEU dosegli nov rekord in hkrati presegli magično mejo milijon pretovorjenih kontejnerskih enot v enem samem letu. Na terminalu za avtomobile smo v primerjavi z letom 2021 dosegli 22 % rast in s pretovorom skupno 801.036 vozil dosegli tudi nov rekord. Najbolj občutno rast, 39 % smo sicer dosegli na terminalu tekočih tovorov, kjer smo skupno pretovorili 4,6 milijona ton blaga.

 Povečanje smo zabeležili na vseh segmentih tekočih tovorov, predvsem naftnih derivatov, v primerjavi z letom 2021 je bilo nekaj več tudi letalskega goriva,« so pred dnevi pojasnili z Luke Koper. Nazadnje pa so lanski rekord s priložnostno torto za vse delavce proslavili na terminalu za generalne tovore, kjer so v 12 mesecih leta 2022 povečali predvsem pretovor jeklenih izdelkov, projektnih tovorov, rudarske opreme in kavčuka.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.