Naslovnica Gospodarstvo Lani več patentnih prijav v EU in tudi v Sloveniji

Lani več patentnih prijav v EU in tudi v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino je objavil podatke Evropskega patentnega urada. Za EU so lani zabeležili 2,5-odstotno povečanje patentnih prijav glede na prejšnje leto, v Sloveniji pa se je število prijav povečalo za 6 odstotkov.
Lani več patentnih prijav v EU in tudi v Sloveniji

Novih originalnih idej človeštvu očitno ne manjka (foto: pxhere.com)

Evropski patentni urad (EPO) je objavil statistično analizo prijav patentov v letu 2022, ki jo je povzel tudi Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino. Za geografsko območje EU so tako lani zabeležili 2,5-odstotno povečanje patentnih prijav glede na leto 2021 in to označili kot rekordno leto. Slovenija se na tej razvrstitvi nahaja na 39. mestu med vsemi državami, čeprav se je lani število prijav v naši državi povečalo za 6 odstotkov.

V letu 2022 so v Sloveniji našteli 123 patentnih prijav. Tik pred nami so na primer Kajmanski otoki, kjer so lani registrirali 136 prijav, kar pa je bilo za več kot polovico manj kot leto pred tem. V globalnem povprečju je bila lani najbolj opazna rast števila prijav, ki so povezane s čistimi tehnologijami ter z ustvarjanjem, prenašanjem in shranjevanjem električne energije. Skupno je bilo največ prijav na področju digitalnih tehnologij in polprevodnikov.

»Digitalne komunikacije so bile ponovno področje z največjim številom patentnih prijav (+11,2 odstotka v primerjavi z letom 2021), sledita pa mu medicinska tehnologija (+1 odstotek) in računalniška tehnologija (+1,8 odstotka). Veliko povečanje števila patentnih prijav na področju digitalnih tehnologij prodira tudi na številna druga področja, kot so zdravstvo, promet in kmetijstvo,« so med drugim pojasnili v dokumentu.

Bolj zanimiva je razvrstitev podjetij, ki so pri EPO lani vložila največ patentov – prvi je Huawei, drugi LG in tretji Qualcomm, medtem ko so v prvi deseterici 4 podjetja iz Evrope, 2 iz Južne Koreje, 2 iz ZDA ter po 1 iz Kitajske in Japonske. Patente pa vlagajo tudi manjša podjetja – lani vsako peto patentno prijavo, ki je prispela k uradu EPO in izvira iz Evrope, vložil posamezni izumitelj oziroma malo ali srednje veliko podjetje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.