Naslovnica Kronika V obtoku so ponarejeni bankovci za 100 evrov in filmski denar

V obtoku so ponarejeni bankovci za 100 evrov in filmski denar

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je objavila opozorilo, da je v Sloveniji pravkar v obtoku večja količina ponarejenih bankovcev po 100 evrov. Pojavlja pa se tudi druga oblika lažnega denarja – tako imenovani filmski denar, zato svetujejo dvojno pozornost pri poslovanju z gotovino.
V obtoku so ponarejeni bankovci za 100 evrov in filmski denar

Primer filmskega denarja z dodanim napisom v turškem jeziku (foto: policija.si)

Policija zaznava opazno rast števila unovčitev ponarejenih bankovcev za 100 evrov. Največ ponaredkov so našli na območjih občin Maribor in Celje, nekaj manj pa na območju Ljubljane in drugje po državi. Najpogosteje so bili lažni bankovci unovčeni v gostinskih lokalih, trgovinah, trafikah na bencinskih servisih, pri plačilih dostavljene hrane ter tudi pri spletni prodaji mobilnih telefonskih aparatov in druge zabavne elektronike.

Očitno bo potrebno bankovce spet preverjati, kar pa ni preveč zapleteno. »V večini primerov zadošča, da bankovec pogledate, otipate in obrnete proti viru svetlobe, saj so ponaredki zaščitnih elementov tako opaznejši. Ponarejene bankovce lahko prepoznate tudi na otip, po reliefu, saj ga ponaredki velikokrat nimajo. Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence.

Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj pa se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki,« so s Policije spomnili glede večstopenjske varnostne zaščite bankovcev. Poleg klasičnih ponaredkov pa policisti ugotavljajo tudi, da je pravkar v obtoku tudi tako imenovani filmski denar. Gre za bankovce, na katerih celo piše, da niso pravi.

Filmski denar je podoben fotografijam vzorčnih bankovcev, ki so opremljeni z napisom ‘specimen’, le da na njem piše ‘copy’, ‘movie money’ ali kaj drugega – seveda na majhno in včasih celo v jeziku, ki ni angleščina. Sicer tudi ti bankovci nimajo nobenega zaščitnega elementa, le barvni odtis podobe evrskega bankovca, zato jih je lahko prepoznati, če jih obrnemo proti svetlobi in tudi na otip.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.