Naslovnica Šport Konec moto-sezone in konec moto-kariere Valentina Rossija

Konec moto-sezone in konec moto-kariere Valentina Rossija

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta konec tedna se v Valencii končuje sezona motociklističnega svetovnega prvenstva. Po 25 letih dirk pa se v nedeljo končuje tudi tekmovalna kariera legendarnega Valentina Rossija.
Valentino Rossi gre mimo Caseya Stonerja v ameriški Laguni Seci – eno najbolj slavnih prehitevanj v zgodovini dirkanja (foto: valentinorossi.com)

V nedeljo se bo na dirkališču Ricarda Torma v Valencii končala letošnja sezona svetovnega prvenstva za motocikliste. Večina končnih odločitev je že znanih. Tako je 22-letni Francoz Fabio Quartararo že postal novi svetovni prvak v kraljevskem razredu MotoGP, 17-letni španski talent Pedro Acosta je novi svetovni prvak v razredu Moto 3, v razredu Moto 2 pa lahko le splet zelo nesrečnih okoliščin odnese naslov 23-letnemu Remyu Gardnerju.

Avstralec ima namreč pred zadnjo dirko namreč kar 23 točk prednosti pred drugouvrščenim Raulom Fernandezom. 21-letni Španec bi moral v nedeljo zmagati, pri tem pa upati na odstop ali na izjemno slabo uvrstitev rivala. Sezona se bo tako končala predvsem v znamenju tekmovalnega slovesa Valentina Rossija. 42 letni Italijan se namreč po izjemni karieri, ki je bila dolga 25 let, in devetih osvojenih naslovih svetovnega prvaka, dokončno poslavlja.

The Doctor, kot so ga med drugim imenovali, je zbral 115 zmag na dirkah in pristal na prvih treh mestih na kar 235 od 431 dirk, ki jih je začel. Dvoboji Rossija z Biagijem, Gibernaujem, Stonerjem in Marquezom so postali del zgodovine tega športa. Zadnja leta pa Valentinu ni šlo več tako dobro kot na začetku kariere. Razred moto MotoGP je namreč postal izjemno izenačen in konkurenca tako huda, da je Valentinova starost prišla še bolj do izraza.

Zagotovo se ob moto-upokojitvi Valentina obeta pravi spektakel, vendar pa bo Rossi najbrž še nekaj časa ostal aktiven v športu. Že vrsto let se namreč preizkuša na štirih kolesih, tako na relijih, kot na vzdržljivostnih cestnih preizkušnjah. Poleg tega pa ima v motociklistični karavani svojo ekipo VR46, s katero naj bi iz razreda Moto 2 že v naslednji sezoni presedlal v razred Moto GP.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.