Naslovnica Svet & EU Končno dogovor med EU in ZK glede Severne Irske

Končno dogovor med EU in ZK glede Severne Irske

Avtor: Spletno Uredništvo
Če ste mislili, da je dogajanje okrog Brexita že zdavnaj zaključeno, ste se zmotili. Šele ta teden je bil namreč dosežen politični dogovor med EU in Združenim kraljestvom glede Severne Irske. Severna Irska ima zaradi meje z Irsko in političnega dogajanja od osamosvojitve Irske do danes posebno kompleksen status.
Končno dogovor med EU in ZK glede Severne Irske

Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak (foto: audiovisual.ec.europa.eu)

Evropska unija (EU) in Združeno kraljestvo (ZK) sta se končno dogovorila glede rešitvi odprtih vprašanj v zvezi s Protokolom o Irski in Severni Irski. Nov dogovor je sestavni del sporazuma o izstopu (Brexitu) med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom, vsebuje pa obojestransko sprejemljive rešitve. Sedaj bo Evropski parlament bo podrobneje preučil dogovor in temeljito spremljal njegovo izvajanje.”

»Pozdravljamo politični dogovor med EU in ZK, ki kaže, da je mogoče najti praktične in skupne rešitve za izzive pri izvajanju Protokola o Irski in Severni Irski. Ta novi okvir kaže, da lahko skupna prizadevanja za iskanje dvostranskih rešitev za ublažitev posledic Brexita zagotovijo stabilnost in predvidljivost za ljudi in podjetja na Severnem Irskem, hkrati pa ohranjajo celovitost enotnega trga EU,« so zapisali v izjavi za javnost Parlamenta EU.

Z Evropske komisije so ob tem pojasnili, da dogovor zajema nove ureditve glede carin, agroživilstva, zdravil, DDV in trošarin. Poleg tega zagotavlja posebne instrumente, da se glasovi prebivalcev Severne Irske bolje slišijo glede posebnih vprašanj, ki so še posebej pomembna za tamkajšnje skupnosti. Z novim sporazumom pa se obenem podpirajo zaščitni ukrepi za celovitost enotnega trga EU, do katerega ima Severna Irska edinstven dostop.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.