Naslovnica Gospodarstvo Komisija EU je še izboljšala ekonomske napovedi za Slovenijo

Komisija EU je še izboljšala ekonomske napovedi za Slovenijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU včeraj v svoji spomladanski napovedi za območje EU in za države članice EU še nekoliko izboljšala svoja dosedanja predvidevanja glede gospodarske rasti v Sloveniji. Letos naj bi tako rast dosegla 1,2 %, leta 2024 pa 2,2 %. Tudi napovedi za Slovenijo glede drugih ekonomskih pokazateljev so pozitivne.
Komisija EU je še izboljšala ekonomske napovedi za Slovenijo

Grafični prikaz spomladanske napovedi Evropske komisije za Slovenijo (foto: MF/GDGFZ)

Direktorat za ekonomsko in fiskalno politiko ter Ministrstvo za finance (MF) sta ažurno posredovala informacijo, da Evropska komisija včeraj ob izdaji svoje spomladanske napovedi za območje EU in za države članice EU (običajno Komisija EU vsako leto izda štiri podobne napovedi) še nekoliko izboljšala svoja dosedanja predvidevanja glede gospodarske rasti v naši državi – tako za letošnje leto, kot tudi za prihodnje leto.

»Evropska komisija je gospodarsko napoved za Slovenijo za obe leti zvišala za 0,2 odstotne točke glede na (prejšnjo) zimsko napoved. Naši državi se tako obeta višja gospodarska rast kot Evropski uniji in območju evra, za katera je Komisija EU prav tako izboljšala napoved. Stopnja brezposelnosti naj bi se v Sloveniji še dodatno znižala, in sicer letos na 3,9 odstotka, leta 2024 pa na 3,8 odstotka,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Pozitiven trend se napoveduje tudi glede javnega dolga, ki naj bi se po napovedih Komisije EU prihodnje leto (2024) znižal na 66,6 % BDP. Glede inflacije se napoveduje, da naj bi letos le-ta dosegla 7 %, naslednje leto pa naj bi se skoraj prepolovila in padla na 3,8 %. Komisija EU je ocenila tudi, da se bo primanjkljaj sektorja država leta 2024 znižal pod 3 % BDP, kar je zelo podobno, kot so slovenske vladne institucije predvidele v ‘Programu stabilnosti 2023’.

Z Direktorata za ekonomsko in fiskalno politiko ter Ministrstva za finance pa so dodali še, da je to izboljšanje napovedi spodbuden signal, poleg tega pa jih veseli, da trenutno ni strahu pred recesijo v Evropi. Komisija je namreč tudi za celotno evro-območje in za vso EU napovedala boljše obete kot v zadnji napovedi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.