Naslovnica Kronika Komajda polnoleten, a že ponareja denar

Komajda polnoleten, a že ponareja denar

Avtor: Spletno Uredništvo
Potem, ko so pred kratkim v Mariboru ujeli 4 spletne kriminalce, so Celjski kriminalisti tokrat odkrili 18-letnika, ki je že več mesecev ponarejal denar. Policija pa ni razkrila, ali je ta primer povezan z marčevskim pojavom večje količine ponarejenih bankovcev, do katerega je prišlo predvsem na območju Maribora in Celja.
Komajda polnoleten, a že ponareja denar

Lep kup ponarejenih bankovcev različnih vrednosti (foto: policija.si)

S Policije tokrat prihaja novica o ponarejanju denarja. Tako so Celjski kriminalisti v sodelovanju z mozirskimi in žalskimi policisti že konec lanskega leta in nato tudi na začetku letošnjega leta obravnavali več primerov kaznivega dejanja s tega področja. Tedaj je neznani storilec na območju Mozirja unovčil več ponarejenih bankovcev po 50 in 100 evrov. Sicer je preiskava trajala kar dolgo, a so storilca le odkrili in sicer v Vranskem.

»V minulih dneh so opravili hišno preiskavo pri 18-letnem moškem z območja Vranskega in našli ter zasegli okoli 300 ponarejenih bankovcev za 20, 50 in 100 evrov. 18-letnika bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja denarja po 243. čl. Kazenskega zakonika-1,« so sporočili s Policije. Očitno je torej šlo za zelo mladega ponarejevalca, morda je bil v času prve unovčitve celo mladoleten.

Sicer je letos Policija doslej le še enkrat ukvarjala s ponarejanjem denarja in sicer je v mesecu marcu opozorila, kako se je povečalo število unovčitev ponarejenih bankovcev v apoenski vrednosti za 100 evrov, pojavljal pa se je tudi t. i. ‘filmski denar’. Tedaj je bilo največ unovčitev ponarejenih bankovcev zabeleženih na območju Maribora in Celja, v manjšem delu pa še na območju Ljubljane in v drugih delih Slovenije.

Da bi se izognili podobnim prevaram, je potrebno pri poslovanju z gotovino, še posebej pri višjih vsotah, bankovce dobro pregledati, potipati in obrniti proti svetlobi, saj so ponaredki tako opaznejši. Pomembno je pod prsti začuti preveriti relief bankovca, nato pa ga obrniti proti svetlobi – da se lepo vidijo portretni vodni znaki in varnostna nit.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.