Naslovnica Kronika Kokain so poskusili uvoziti prek koprskega pristanišča, a neuspešno

Kokain so poskusili uvoziti prek koprskega pristanišča, a neuspešno

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska Policija je trenutno v fazi primopredaje poslov, saj je bila med prvimi ukrepi nove vlade razrešitev dosedanjega policijsekga generalnega direktorja Antona Olaja. Zato novica o mednarodni preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada in večji količini lani zaseženega kokaina ni bila deležna običajne pozornosti.
Kokain so poskusili uvoziti prek koprskega pristanišča, a neuspešno

Leta 2019 so v koprski luki zasegli največjo količino drog in se je v teh rolah skrivalo kar 730 kg heroina (foto: FURS)

Policija je včeraj, prav pred dokončnim slovesom svojega kontroverznega dosedanjega generalnega direktorja Antona Olaja, objavila novico o tem, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v dlje časa trajajoči mednarodni akciji lani v Kopru zasegel večjo količina kokaina. Prve aktivnosti so se pričele že konec leta 2020, ko je bil zoper večje število tujih državljanov uveden predkazenski postopek zaradi suma prometa s prepovedanimi drogami.

»V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da hudodelska združba prevaža večje količine prepovedanih drog iz Južne Amerike v Evropo. V začetku leta 2021 (marca in aprila) je NPU, ki je vodil celotno zadevo, spremljal pošiljko – kontejner s 340 kilogrami kokaina, pošiljka pa je bila namenjena v pristanišče Koper. Droga, katere ocenjena vrednost je bila več kot 15 milijonov evrov, je bila zasežena v Braziliji,« so pojasnili s Policije.

Nato so avgusta lani preiskovalci NPU v koprskem pristanišču zasegli še 400 kilogramov kokaina (vrednega okrog 12 milijonov evrov, v ulični prodaji pa še precej več). V obeh primerih zaseženega kokaina je šlo za iste osumljene osebe in isti predkazenski postopek, ki še poteka. Zanimivo je tudi dejstvo, da so lani konec avgusta policisti v Črni gori zasegli 1,4 tone kokaina v ladijskem kontejnerju in sicer na ladji, ki je bila pred tem zasidrana tudi v Kopru.

V tem primeru naj bi šlo za pripadnike škaljarskega klana, kateri je s sosedi in smrtnimi rivali iz bližnjega zaselka Kavač nad Kotorjem en od največjih evropskih uvoznikov kokaina iz Južne Amerike. Ali gre za isto kriminalno združbo, ali pa zgolj za naključje, tega iz policijskega poročila ni moč ugotoviti. Sicer pa so bolj ali manj prav vsa evropska pristanišča na udaru narko-kartelov, saj je prevoz droge prek ladijskih kontejnerjev zelo priljubljen med tihotapci.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.