Naslovnica Slovenija Kmetica leta 2022 je Majda Sinreih iz Kozjaka pri Mislinji

Kmetica leta 2022 je Majda Sinreih iz Kozjaka pri Mislinji

Avtor: Spletno Uredništvo
Izbor Kmetice leta, ki ga pripravlja Zveza kmetic Slovenije, je letos praznoval okroglih 20 let obstoja. Za Kmetico leta 2022 pa je bila izbrana Majda Sinreih iz Kozjaka pri Mislinji, ki je tako nasledila Marijo Škof iz Boldraža pri Metliki, Kmetico leta 2021.
Kmetica leta 2022 je Majda Sinreih iz Kozjaka pri Mislinji

Proglasitev Kmetice leta 2022, Majda Sinreih s plaketo sedi na sredini (foto: MKGP/gov.si)

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so spomnili, da Organizacija združenih narodov (OZN) od leta 2008 obeležuje 15. oktober kot Mednarodni dan žensk na podeželju. V Sloveniji pa Zveza kmetic Slovenije že od leta 2003 organizira izbor za kmetico leta. Letos je izbor zabeležil okroglih 20 let obstoja, za ‘Kmetico leta 2022’ pa je bila izbrana Majda Sinreih iz Kozjaka pri Mislinji.

Slednja je tako nasledila lansko Kmetico leta Marijo Škof iz Boldraža pri Metliki. Tudi letos so sicer izbirali med 3 nominirankami. Zveza kmetic Slovenije (prostovoljno združenje društev kmetic, žena in deklet na podeželju) je bila sicer ustanovljena leta 1995, vse odtlej pa deluje kot prostovoljna, nevladna organizacija, ki povezuje 124 lokalnih organizacij in združuje več kot 9000 aktivnih članic.

Z MKGP so še dodali, da v Sloveniji delež žensk, ki so kot nosilke in družinski član udeležene pri delu na kmetijskih gospodarstvih, znaša 46 odstotkov, kar je še malce višje od povprečja EU. V Sloveniji je že 29 odstotkov žensk nosilk kmetijskega gospodarstva, s čimer se povečuje njihova vodstvena vloga, kar je bilo tudi sporočilo letošnjega Mednarodnega dne žensk na podeželju.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.