Naslovnica Kronika Kraja bakra in statistika s področja premoženjskega kriminala

Kraja bakra in statistika s področja premoženjskega kriminala

Avtor: Spletno Uredništvo
Ob tem, ko so policisti minuli teden razbili kriminalno združbo, ki je po Sloveniji kradla baker in sorodne kovine, so na novinarski konferenci predstavili tudi svežo statistiko s področja premoženjske kriminalitete.
Kraja bakra in statistika s področja premoženjskega kriminala

Tokrat so policisti razbili kriminalno družbo tatov bakra in sorodnih kovin (foto: FB Slovenska Policija)

Policija je na novinarski konferenci predstavila statistične podatke, po katerih je bilo med dejanji splošne kriminalitete lani  (2022) največ kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in sicer kar 29.471. Ta številka je sicer nižja kot je povprečje zadnjih petih let, ki znaša 32.013 primerov na leto. Vendar pa so podatki malce nerealni, saj je bilo v letih 2020 in 2021 premoženjskih kaznivih dejanj manj zaradi proti-koronskih omejitev.

» Zaradi omejitev gibanja in izvajanja kontrol na notranjih mejah EUe je bilo manj, tatvin in velikih tatvin ter ropov. Do 18. oktobra 2023 pa je bilo obravnavanih 27.618 premoženjskih kaznivih dejanj, med katerimi je bilo 14.391 tatvin in 5.285 velikih tatvin. Delež preiskanosti premoženjskih kaznivih dejanj je trenutno 33,2-odstoten (podatki o obravnavanih kaznivih dejanjih za leto 2023 so iz tekoče evidence,« so pojasnili s Policije.

Sicer so celjski kriminalisti in policisti v sodelovanju s kolegi z drugih policijskih uprav razbili kriminalno združbo, ki je po Sloveniji kradla baker in sorodne kovine. Policisti so na novomeškem in ljubljanskem območju preiskali najmanj 20 velikih tatvin, opravili 10 hišnih preiskav, preverili 27 osumljencev in nazadnje pridržali 8 ljudi.

Osmerica je bila osumljena serije velikih tatvin, pri katerih bilo povzročene za okrog 500.000 evrov materialne škode. Tatovi so od avgusta dalje z uporabo in posebnega orodja vlamljali v ograjene prostore različnih podjetij in kradli večje količine električnih vodnikov oz. druge izdelke iz bakra oziroma barvnih kovin.

Za izvršitev kaznivih dejanj in prevoz ukradene robe so tatovi najemali kombije pri različnih podjetjih, vendar so ta vozila med prevozi najbrž kje posnele varnostne kamere. Potem se je pričel klopčič počasi odmotavati, v zaključni preiskavi pa je sodelovalo okoli 80 policistov in 40 kriminalistov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.