Naslovnica Svet & EU Katastrofalna potresna sunka v Turčiji in sosednji Siriji

Katastrofalna potresna sunka v Turčiji in sosednji Siriji

Avtor: Spletno Uredništvo
Ponoči je izjemno močan potres z magnitudo 7,8 po Richterjevi lestvici prizadel regijo Gaziantep v južnem delu Turčije, neposredno ob meji s Sirijo, katera je bila prav tako hudo prizadeta. Okrog poldneva je sledil še enako močan drugi sunek, agencije pa trenutno poročajo o preko 1500 mrtvih in to število bo najbrž še naraslo. Evropska unija je že aktivirala mehanizem civilne zaščite in poslala pomoč ter reševalne ekipe v Turčijo.
Katastrofalna potresna sunka v Turčiji in sosednji Siriji

Predsednik Erdogan v prostorih turškega centra za obvladovanje nesreč in izrednih razmer (foto: tccb.gov.tr)

Ponoči je južni delu Turčije in severozahodni del sosednje Sirije prizadel izjemno močan potres z magnitudo 7,8 po Richterjevi lestvici. Seizmološke postaje so določile center potresa v bližini turškega mesta Gaziantep, prvi sunek pa so občutili vse do Istanbula, Libanona, Cipra in grških otokov, italijanske oblasti pa so celo izdale opozorilo pred cunamijem. Ko se je pričelo daniti, se je hitro pričel kazati resnični obseg te naravne katastrofe.

Jutro je minilo v znamenju reševalnih akcij, saj je pod ruševinami ostalo zakopanih ogromno ljudi. Ker se je potres zgodil sredi noči, so bili namreč vsi v svojih domovih in marsikdo ni uspel pravočasno zbežati na prosto. Turčija je takoj aktivirala svoje reševalne sile in tudi Evropska unija je po turški prošnji aktivirala mehanizem civilne zaščite EU,  mobilizirala ekipe za iskanje in reševanje ter jih napotila v prizadeto državo.

Prve so na pomoč odpotovali reševalci iz Nizozemske in Romunije, mobilizirane so bile še  ekipe iz Bolgarije, Hrvaške, Češke, Francije, Grčije, Madžarske, Malte in Poljske. Center EU za usklajevanje nujnega odziva je nenehno v stiku z oblastmi v Turčiji, da usklajuje nadaljnjo podporo. Tudi druge države, na primer Italija, Španija in Slovaška ter celo  Rusija in Ukrajina so vse po vrsti ponudile pomoč v obliki reševalcev.

EU je oznanila, da je prav tako pripravljena pomagati Siriji, od koder prav tako poročajo o številnih žrtvah, prek svojih programov humanitarne pomoči. Sicer nekatera območja Sirije, ki jih je najbolj prizadel potres nadzorujejo vladne sile, druga področja islamistične milice nekdanje Al Kaide, območja neposredno ob turški meji pa predvsem pro-turške frakcije in v nekoliko manjši meri tudi enote koalicije Sirskih demokratičnih sil.

V seriji popotresnih sunkov pa je okrog poldneva sledil še nov sunek z močjo 7,7 po Rihterjevi lestvici, kar je porušilo še več predhodno že načetih stavb. Mednarodne novinarske agencije trenutno poročajo, da so v obeh najbolj prizadetih državah doslej skupno našteli že preko 1500 mrtvih in to število bo najbrž še naraslo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.