Naslovnica Slovenija Kako do bolj učinkovitega zelenega javnega naročanja

Kako do bolj učinkovitega zelenega javnega naročanja

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo se je lotilo brezplačnega izobraževanja za področje zelenega javnega naročanja. Letos so že potekala predavanja na petih slovenskih fakultetah, v prihodnje pa naj bi se to število še povišalo.
Kako do bolj učinkovitega zelenega javnega naročanja

Plakat za nov izobraževalni projekt (foto: FB Samo1planet)

Posebna strokovna ekipa za ‘Zeleno javno naročanje (ZEJN)’, ki deluje v okviru projekta ‘LIFE IP CARE4CLIMATE’, je od februarja do začetka aprila izpeljala izobraževanja s področja javnega naročanja in vključevanja okoljskih vidikov v javna naročila. Z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) so potrdili, da so predavanja potekala za študente petih slovenskih fakultet.

»V teoretičnem delu izobraževanja študenti osvojijo osnove javnega naročanja in zakonodajo, v praktičnem pa spoznajo postopek javnega naročanja ter naredijo vajo, pri kateri sami oblikujejo vsebino javnega naročila, seveda z upoštevanjem okoljskih vidikov. V zadnjem delu študentje pridobijo tudi praktične informacije glede možnosti zaposlitve na tem področju in konkretne predloge za diplomska in magistrska dela.

Na ta način usposabljamo osebe, še preden se vključijo v delovni proces, torej pred prvo zaposlitvijo,« so izobraževalni proces pojasnili z MOPE in se za izpeljavo brezplačnih predavanj priporočili še preostalim slovenskim fakultetam. Sicer na ravni Evropske unije in tudi pri nas v Sloveniji javna naročila predstavljajo okrog 14 odstotkov letnega bruto domačega proizvoda (BDP). Zato je še toliko bolj pomembno, da se naročanja lotevajo strokovno usposobljene osebe.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.