Naslovnica Svet & EU Konzorcija s kitajskim povezavami v preiskavi Komisije EU

Konzorcija s kitajskim povezavami v preiskavi Komisije EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je ta teden sprožila dve poglobljeni preiskavi, ki se nanašata na dvomljivo vlogo tujih subvencij v postopkih javnega naročanja. Komisija bo ocenila, ali so zadevni gospodarski subjekti imeli nepošteno prednost pri pridobivanju javnih naročil v EU.
Konzorcija s kitajskim povezavami v preiskavi Komisije EU

Zanimiva kombinacija fotovoltaične strehe nad ogromno zalog drv (foto: pxhere.com)

V skladu z lansko uredbo EU o tujih subvencijah morajo podjetja, ki se potegujejo za sredstva iz javnih naročil v vseh državah članicah EU, oddati poseben dokument o priglasitvi – če ocenjena vrednost naročila presega 250 milijonov evrov in če so bili gospodarski družbi v treh letih pred priglasitvijo dodeljeni vsaj 4 milijoni evrov tujih finančnih prispevkov iz tretje države. Komisija EU je tako po prejemu priglasitev začela preverjanje dveh konzorcijev.

»Prvi konzorcij sestavljajo skupina Enevo Group in družba LONGi Solar Technologie GmbH. Enevo Group, vodja konzorcija, je ponudnik inženirskih in svetovalnih storitev s sedežem v Romuniji. Longi Solar Technologie GmbH je na novo ustanovljena nemška hčerinska družba družbe LONGi Green Energy Technology Co., Ltd., ki je glavni dobavitelj solarnih fotovoltaičnih rešitev in kotira na hongkonški borzi.

Drugi preiskovani konzorcij je sestavljen iz Shanghai Electric UK Co. Ltd. in Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd.,« so sporočili z Evropske komisije. Pojasnili so, da sta v drugem primeru obe družbi 100 % v lasti  Shanghai Electric Group Co. Ltd, državnega podjetja Ljudske republike Kitajske, ki je podrejeno vladi v Pekingu. Sicer sta ti družbi globalni ponudnici industrijskih rešitev za energijo, proizvodnjo in vključevanje digitalne inteligence.

Po preliminarnem pregledu prijav se je Komisija EU odločila, da je potrebno opraviti poglobljeno preiskavo za ta dva ponudnika, saj očitno obstajajo zadostni znaki, da so jim bile dodeljene tuje subvencije, kar pomeni nelojalno konkurenco za vsa ostala podjetja in obenem izkrivlja notranji trg EU. Najbrž pa ni naključje, da sta oba konzorcija, ki sta se znašla v preiskavi, povezana prav s Kitajsko.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.