Naslovnica Gospodarstvo Julij je bil odličen, avgust bo prav tako, za naprej pa nihče ne ve

Julij je bil odličen, avgust bo prav tako, za naprej pa nihče ne ve

Avtor: Spletno Uredništvo
Gospodarska panoga turizma se je vsaj ponekod v Sloveniji očitno zelo dobro prilagodila na pandemijo koronavirusa. Tako so v mesecu juliju v občini Piran zabeležili več nočitev kot v zadnjem pred-koronskem letu 2019, pa tudi drugi podatki so spodbudni. Odlično kaže tudi za avgust, sezono pa si želijo podaljšati še v jesenske mesece, vendar to ni odvisno od turističnih delavcev.
Osvežujoč skok v morje s Piranom v ozadju (foto: Matic Klanšek Velej/Turistično združenje Portorož)

Verjeli ali ne, turistična sezona občini Piran je po nekaterih pokazateljih boljša kot zadnja sezona pred izbruhom pandemije koronavirusa. Predvsem v mesecu juliju so bile nastanitvene kapacitete odlično zasedene. Številke Turističnega združenja Portorož (TZP) kažejo, da so julija v vseh nastanitvenih kapacitetah na območju piranske občine Piran zabeležili dobrih 342.000 prenočitev, to pa je 3 odstotke več kot lani in 4 odstotke kot leta 2019.

»V hotelih so julija zabeležili 170.000 hotelskih prenočitev, kar je 15 % več kot lani. K temu je pripomoglo tudi dejstvo, da so letos za razliko od lani odprti vsi hoteli na destinaciji. Občina Piran je že lani močno vodila po število unovčenih bonov in ta trend se nadaljuje tudi letos,« sporočajo s TZP. Pojasnili pa so, da se je pa letos opazno povečalo število tujih turistov, ki so v mescu julija skupno ustvarili 40 % (lani 30 %), v hotelih pa kar polovico vseh prenočitev (lani 33 %).

Med tujci so doslej prednjačili Avstrijci, Madžari in Nemci. Sicer se letos številke piransko-portoroškega turizma vzpenjajo že od začetka leta – od januarja do konca julija so tako zabeležili 586.500 prenočitev, kar je za 4 % kot v letu 2020. Za primerjavo velja dodati, da so pred pandemijo v tem obdobju običajno že presegli milijon prenočitev. Tudi napovedi za naslednje tedne in mesece ostajajo dobre.

V devetih dneh avgusta so tako v hotelih občine Piran zabeležili 56.000 prenočitev, kar je kar za 22 % več kot lani in za en odstotek več kot leta 2019. S TZP napovedujejo, da bodo nastanitvene kapacitete ostale odlično zasedene še vse do jeseni, nekatere celo do konca leta. Seveda pa ostaja ključno vprašanje, ali se bo letos septembra ponovilo lansko zapiranje države zaradi novega vala okužb, kar bi pomenilo tudi ponovno zaprtje vseh turističnih dejavnosti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.