Naslovnica Svet & EU Onesnaževanje s plastiko je že preseglo kritično točko

Onesnaževanje s plastiko je že preseglo kritično točko

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je danes uradno registrirala evropsko državljansko pobudo ‘Vrni plastiko’ (Return the Plastics). Namesto, da bi se perečega problema onesnaževanja s plastiko in mikroplastiko lotili organi EU, so se ga lotili prebivalci EU in sicer najprej z zbiranjem podpisov za uvedbo vseevropskega sistema kavcij za recikliranje plastenk.
Ta prizor ni ne s Pacifika, ne s Sredozemlja, ampak s skrajnega severa Norveške (foto: Bo Eide/flickr.com)

Evropska komisija se je pravkar registrirala evropsko državljansko pobudo, ki so jo poimenovali ‘Vrni plastiko’ (Return the Plastics). Pobuda se nanaša na uvedbo skupnega vseevropskega sistema kavcij za recikliranje plastenk, prihaja pa s stani okoljevarstvenih organizacij in posameznikov, ki se že dlje časa borijo proti onesnaževanju s plastiko in še posebej z zelo nevarno mikro-plastiko. Ker plastika velikokrat konča v morju, zato je marsikje stanje že kritično.

Veliki severno-pacifiški otok smeti je na primer ogromen otok na morju plavajoče plastike v Tihem oceanu med Kalifornijo in Havaji. Z 80.000 ton plastike je trenutno površina tega onesnaženja že kar trikrat večja od Francije in se še naprej hitro širi. V Sredozemlju pa je najhuje na jugovzhodnem delu, a to ne pomeni, da drugje morje ni onesnaženo. Ko plastika s časom razpade na manjše koščke, jo pojejo morske živali, ki nato končajo na naših krožnikih.

Zato so v izjavi za javnost poudarili, kako znanstvene študije ocenjujejo, da vsaka oseba s prehranjevanjem na teden zaužije povprečno 5 gramov mikroplastike (kar ustreza eni kreditni kartici). Lani decembra pa je po EU dokončno zazvonil glasen alarm, ker so v več italijanskih porodnišnicah našli mikroplastiko tudi v človeških posteljicah. Potrebno je torej reagirati hitro in odločno, sicer bo kmalu prepozno.

»Organizatorji pobude pozivajo Komisijo, naj predstavi predlog za: uvedbo vseevropskega sistema kavcij za recikliranje plastenk, spodbujanje vseh držav članic EU, da poskrbijo, da supermarketi (verige), ki prodajajo plastenke, namestijo avtomate za povratno embalažo za recikliranje plastenk, potem ko jih potrošniki kupijo in uporabijo,« piše v predlogu. Poleg tega naj bi podjetja, ki proizvajajo plastenke, plačala dodatne davke na plastiko.

S tako zbranimi sredstvi bi se nato financiralo recikliranje plastenk in sistem kavcij za plastenke. Sedaj bo morala evropska državljanska pobuda v enem letu zbrati milijon podpisov podpore iz najmanj sedmih različnih držav članic, nakar se bo morala Komisija EU vsekakor odzvati.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.