Naslovnica Svet & EU Japonska se je spomnila na žrtve cunamija

Japonska se je spomnila na žrtve cunamija

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Japonskem so se spomnili na katastrofalni potres in na cunami, ki sta pred sedmimi leti odnesla življenja 18.000 ljudi. Posledice naravne nesreče so še vedno prisotne, največje skrbi pa še naprej povzroča razdejani jedrski reaktor v Fukušimi.

fukushima

Apokaliptični prizori so bili še dolgo po katastrofi prisotni po prizadetih predelih Japonske (foto: flickr.com/Al Jazeera English)

 

Japonci so z molitvami in s spominskimi slovesnostmi obeležili 11. marec 2011, ko je en od najmočnejših zabeleženih potresov v zgodovini sprožil niz katastrofalnih dogodkov. Točno ob 14.46 po lokalnem času, ko so se pred sedmimi leti stresla tla, so se danes oglasile alarmne sirene, ljudje pa so se z molkom spomnili na umrle v tragediji.

Čeprav je prvotni potresni sunek dosegel 9,0 magnitude, ni povzročil veliko škode, saj je bil epicenter v globinah Pacifika, večina objektov na Japonskem pa je že dolga desetletja grajena po strogih protipotresnih standardih. Toda, kar je sledilo v obliki rušilnega cunamija, je prekosilo najhujše nočne more.

Cunami, ki je zadel japonsko vzhodno obalo, je namreč udaril z izjemno močjo in ponekod dosegel višino 30 metrov. Cela obalna mesteca in vasi v zaledju obmorskih dolin so bila v nekaj minutah izbrisana z zemljevida. Umrlo je 18.000 ljudi, še danes pa naj bi bilo več kot 70.000 razseljenih, saj so v tragediji ostali brez domov. 

Sledila je še katastrofa v jedrski centrali Fukušima, kjer je cunami poškodoval hladilni sistem centrale, kar je nato povzročilo eksplozije dveh reaktorjev in uhajanje radioaktivnega sevanja. Onesnaževanje z radiacijo naj bi s hudimi napori kasneje (po uradni verziji oblasti) zaustavili, vendar okoljevarstvene organizacije trdijo, da še radioaktivne snovi še vedno pronicajo v sosednje morje.  

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.