Naslovnica Gospodarstvo Izplačilo prvega dela pomoči in najboljša tuja investitorja

Izplačilo prvega dela pomoči in najboljša tuja investitorja

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in z Javne agencije za promocijo slovenskega gospodarstva Spirit Slovenija sta prišli dve pomembni novici. Prva govori o razglasitvi najboljših tujih investitorjev za letošnje leto, druga pa o izplačilu prvega dela pomoči slovenskemu gospodarstvu ob podražitvah energentov in sicer v skupni višini 40 milijonov evrov.
Izplačilo prvega dela pomoči in najboljša tuja investitorja

Podobno kot Slovenija tudi EU ne bo dopustila, da bi šle cene elektrike v nebo (foto: FB Vlada RS)

Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) sta podelila priznanja za najboljše tuje investitorje, ki so v zadnjem letu ustvarili izjemne rezultate ter najbolj opazno prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva. Nagrado FDI Award Slovenila 2022 sta letos prejeli podjetji Intersocks d. o. o. iz Kočevja v kategoriji ustvarjalno (Creative) ter Plume Design d. o. o. iz Ljubljane v kategoriji pametno (Smart).

»Strokovna komisija, ki je izbirala prejemnike nagrad FDI Award Slovenia, je v izbor vključila zgolj podjetja, ki imajo najmanj 50 zaposlenih, njihovega števila od lanskega poslovnega leta niso zmanjševala in dosegajo dodano vrednost vsaj 35.000 evrov na zaposlenega. Podjetja morajo poslovati z dobičkom, imeti visoko bonitetno oceno, ne smejo biti davčni neplačniki in ne smejo poslovati z davčnimi oazami,« so pojasnili s Spirit Slovenija.

Intersocks (lani 4 milijone evrov dobička) je sicer sodobno, dinamično in v prihodnost usmerjeno podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo nogavic ter distribucijo znanih blagovnih znamk v športnem in lifestyle segmentu. Plume Design (lani1,7 mio evrov dobička)  pa je hitro rastoče podjetje z inovativnimi in pametnimi rešitvami, ki kupcem ponuja celovito izkušnjo upravljanja telekomunikacijskih naprav v njihovih domovih.

Za slovensko gospodarstvo še bolj pomembna novica pa je prišla včeraj in sicer je bil izplačan prvi del pomoči prijaviteljem, ki so oddali vloge za pomoč v okviru ‘Zakona za pomoč gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina (ZPGVCEP)’. Kar 1130 upravičencem z vseh koncev države je bilo včeraj skupno nakazanih 40 milijonov evrov.

Te subvencije so bile namenjene za upravičene stroške iz obdobja od junija do septembra 2022. Drugi del državne pomoči pa bo namenjen za upravičene stroške iz obdobja od oktobra do decembra 2022 in bo predvidoma izplačan do 15. marca prihodnjega leta.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.