Naslovnica Kronika Kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost otrok je vse več

Kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost otrok je vse več

Avtor: Spletno Uredništvo
Policisti in kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so na tiskovni konferenci spregovorili o preiskavi več kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost mladoletnic. Pojasnili so podrobnosti svežega primera, ki so ga pričeli preiskovati v zadnjem mesecu, a so tudi že aretirali osumljenca. Zaskrbljujoče je, da slovenska Policija v zadnjih letih obravnava vse več kaznivih dejanj s tega področja.
Kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost otrok je vse več

Slovenska Policija in Europol redno objavljata preventivna opozorila za starše (foto: policija.si)

Na novinarski konferenci so policisti povedali, da so konec meseca novembra na podlagi prijave začeli s preiskavo več kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost na škodo mladoletnice. Osumljenec je z žrtvijo navezal stik prek spleta, jo nato z grožnjami prisilil, da mu je posredovala svoje intimne slike, potem je deklico prisilil v osebno srečanje in jo na tem srečanju tudi spolno zlorabil.

»Kriminalisti so med preiskavo zasegli več elektronskih naprav, na katerih je bila najdena njuna komunikacija. Na elektronskih napravah osumljenca so poleg intimnih fotografij oškodovanke našli še več tovrstnih datotek drugih deklet, ki so po izgledu mladoletna. Osumljeni je bil v začetku decembra za štiri kazniva dejanja s kazensko ovadbo priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku v Ljubljani, ki je zanj odredil pripor,« so pojasnili policisti.

Preiskava se torej nadaljuje, saj utegne v tem primeru biti žrtev še več. Sicer so samo na PU Ljubljana letos zaključili s preiskavami kar 21 kaznivih dejanj s tega področja, katerih so osumljene različne osebe, pravkar pa poteka še več preiskav, ki še niso zaključene. Tudi statistični podatki zadnjih let na državni ravni kažejo na zaskrbljujoč trend rasti kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti mladoletnikov.

Tako je Policija leta 2020 v Sloveniji preiskovala 100 kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, lani je bilo napadov 121, letos pa doslej že 144. Podobno je tudi glede kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja gradiva, ki prikazuje spolno zlorabo otrok, leta 2020 obravnavala 150 primerov, lani je bilo 176 primerov, letos pa so doslej našteli 158 primerov.

Policija je še pojasnila, da kriminalci prežijo na mladoletne prek družbenih omrežij, forumov, klepetalnic in tudi prek kanalih za komuniciranje znotraj računalniških iger. Najprej perverzneži stopijo v stik z njimi, pogosto pod lažnim imenom, si pridobijo nekaj zaupanja, nato pa naivne mladoletnike na različne načine nagovorijo in tudi z grožnjami poskušajo pridobiti njihove intimne fotografije ali videoposnetke.

Če mladoletnike dejansko uspejo prepričati, da jim ti sami pošljejo intime posnetke, jih imajo v pasti. Zgodba nato lahko dobi še precej bolj grozljive razsežnosti. Najboljša preventiva je s strani staršev in zajema nadzor, komunikacijo z mladoletnikom ter seznanjanje z nevarnostmi spleta. Otroci ne bi smeli prezgodaj dobiti pametne naprave v lastno uporabo, podobno tudi velja za neomejen in nenadzorovan dostopa do spleta.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.